LEXO PA REKLAMA!

SHKARKO APP

Meta rikthen në Kuvend “çështjen e Butrintit”/ Pa ekspertizë, cenon parimet e UNESCO-s

20 Qershor 2022, 13:09, Aktualitet CNA

Meta rikthen në Kuvend “çështjen e Butrintit”/ Pa

Presidenti Ilir Meta ka rikthyer për rishqyrtim në Kuvend marrëveshjen për administrimin dhe menaxhimin e Parkut të Butrintit.

Sipas Presidentit, cenon parimet dhe vlerat universale që mbrohen në Kushtetutë dhe interesin publik.

Në reagimin e tij, Meta thotë se praktika e ndjekur nga ekzekutivi dhe Kuvendi i Shqipërisë, rezulton se nuk ka realizuar dhe nuk ka siguruar mendimin e ekspertizës së pavarur vendase që ka njohuri të thelluara mbi Parkun Kombëtar të Butrintit, nënzonave dhe siteve arkeologjike të tij.

Cenon parimet dhe vlerat universale që mbrohen që në preambulën e Kushtetutës, duke cenuar kësisoj drejtpërdrejtë interesin publik shqiptar;

Cënon Konventën e Parisit dhe nuk është në harmoni me parimet e mbrojtura nga UNESCO;

Bie ndesh me jurisprudencën e Gjykatës Kushtetuese;

Praktika e ndjekur nga ekzekutivi dhe Kuvendi i Shqipërisë, rezulton se nuk ka realizuar dhe nuk ka siguruar mendimin e ekspertizës së pavarur vendase që ka njohuri të thelluara mbi Parkun Kombëtar të Butrintit, nënzonave dhe siteve arkeologjike të tij;

Procedura e ndjekur nuk ka garantuar një proces të gjerë e të thelluar të konsultimit me publikun, duke sjellë kështu një produkt jo cilësor dhe një debat publik mbi këtë çështje;

Shmang auditimin përmes institucioneve të pavarura kushtetuese të veprimtarisë ekonomike-financiare lidhur me të ardhurat që do të krijohen dhe mënyrën e përdorimit të tyre;

Për shkak të mungesës së konsultimit gjithëpërfshirës, ky ligj është produkt i një procesi që ka shkelur Rezolutën e datës 19 maj 2022, të miratuar nga Parlamentit Evropian”, shkruan Meta./ CNA.al

Lajmet e fundit nga