LEXO PA REKLAMA!

SHKARKO APP

E fundit!

x

Inovacioni dhe biznesi/ Mbahet forumi i dytë “Butterfly”, në Sarajevë

8 Dhjetor 2022, 11:24, Aktualitet CNA

Inovacioni dhe biznesi/ Mbahet forumi i dytë “Butterfly”,

Sarajevë projektin EU4DigitalSME - Inovacioni dhe digjitalizimi në SME-të në Bosnje Hercegovinë, i zbatuar nga Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH dhe Enterprise Europe Network (EEN), priti forumin e Dytë "Butterfly" për Inovacionin dhe Biznesin më 6-7 dhjetor 2022 në Sarajevë.

“Pas Forumit të parë 'Butterfly' të Inovacionit dhe Biznesit të vitit të kaluar, RCC inauguroi çmimin rajonal të Inovacionit të 'Butterfly' në fillim të këtij viti, duke synuar të mbështesë zgjidhjet inovative në fushat prioritare të rajonit. Ne jemi të lumtur të presim disa prej fituesve në Forum sot, dhe jemi akoma më të lumtur që mund t'i ndihmojmë ata si krijues dhe sipërmarrës. Potenciali krijues ka nevojë për mbështetje dhe promovim nga të gjithë ne në Ballkanin Perëndimor.

Inovacioni dhe biznesi/ Mbahet forumi i dytë “Butterfly”,

Kjo është arsyeja pse ne në RCC vazhdojmë të lehtësojmë rrjetëzimin e grupeve të ndryshme entuziastësh në të gjithë Ballkanin Perëndimor. Vendet e rajonit janë vetëm në gjysmë të rrugës për të mbështetur inovacionin nga këndvështrimi i komuniteteve tona të biznesit. Ne kemi nevojë për politika të synuara më mirë, infrastruktura moderne të inovacionit, mjedis mundësues dhe diskutime rreth këtyre temave. Pra, le t'u drejtohemi krijuesve në vështirësi në rajon për t'i ngritur dhe krijuar hapësirë për ta, si dhe për të fuqizuar njerëzit me mendje të njëjtë për të punuar së bashku," tha Sinisa Marcic, Eksperte e Lartë e RCC për Zhvillimin e Kapitalit Njerëzor, në Hapjen e Forumit.                                                             

Forumi i këtij viti u fokusua në promovimin e modeleve të qëndrueshme të bashkëpunimit akademik dhe të biznesit, fuqinë e Qendrave të Inovacionit Dixhital, start-up-eve, partneritetit me institucionet e arsimit të lartë dhe iniciativave të jashtëzakonshme inovative që bëjnë bujë në të gjithë Europën Juglindore. Përtej motos së Forumit Imagjino, Zbulo, Krijo, folësit ndanë përvojat e tyre transformuese.

Eva Näher, Drejtore e Programit në GIZ theksoi potencialin e madh të zgjidhjeve inovative dhe digjitale për vendet në rajon, të cilat janë të kufizuara dhe mund të përfitojnë nga integrimi ndërkombëtar në partneritete, marrëdhënie biznesi dhe rrjete për të zhvilluar biznese shumë të suksesshme.

“Kjo është arsyeja pse projekti ynë EU4DigitalSME i bashkëfinancuar nga BE-ja është i përqendruar në zgjidhjet digjitale dhe inovative për ndërmarrjet e vogla dhe të mesme, ku ne fokusohemi në krijimin e katër Qendrave të Inovacionit Dixhital në Bosnje dhe Hercegovinë në mënyrë që të ofrojmë një ekosistem mbështetës për zgjidhje inovative për sektorin privat.”

“Inovacioni tingëllon si energji e re. Është motori i Transformimit Digjital, që është një nga themelet e mandatit të Presidensës së Ursula von der Leyen në Komisionit Evropian. Si BE ne e vlerësojmë si proces thelbësor për të siguruar konvergjencën e ekonomive të partnerëve tanë ballkanikë drejt tregut të vetëm. Për të nxitur inovacionin në sektorin privat, është thelbësore të sigurohet elasticiteti dhe konkurrueshmëria e sektorit privat dhe përfundimisht stabiliteti, prosperiteti dhe perspektiva evropiane për Ballkanin Perëndimor. BE-ja po mbështet fuqishëm inovacionin në biznes dhe do të vazhdojë ta bëjë këtë me partnerët e saj në rajon”, tha Stefano Ellero, Shefi i Bashkëpunimit në Delegacionin e BE-së në Bosnje Hercegovinë, në fjalën e tij të hapjes.

Inovacioni dhe biznesi/ Mbahet forumi i dytë “Butterfly”,

Forumi mblodhi një grup praktikuesish të inovacionit, të cilët përcollën eksperiencën e tyre në lidhje me zhvillimin e ekosistemeve të inovacionit dhe bashkëpunimit akademi-biznes. Ky aktivitet është pjesë e Planit të Veprimit të Përbashkët Rajonal të Tregut, dhe bashkëfinancohet nga Bashkimi Europian.

Lajmet e fundit nga