LEXO PA REKLAMA!

SHKARKO APP

Aeroport multifunksional “Low Cost/ Korça “hap krahët” për investimin më të ri

22 Prill 2021, 08:38, Ekonomi CNA

Korça është qendra primare urbane dhe fuqizimi i qarkut të Korçës dhe qytetit në veçanti mbështetet tek projektet strategjike në këtë pol të kryesuar nga realizimi i korridorit VIII.

Ndërkaq, Korça do t?i hapë krahët një tjetër projekti madhështor, siç është ndërtimi i nje aeroporti.

CNA.al ka raportuar dje se projekti është vënë në shina, është bërë studimi i fizibilitetit  që në Korrik të vitit 2017, dhe tashmë pritet konkretizimi në terren.

Sipas projektit, faktorët që stimulojnë projektin e ndërtimit të aeroportit të Korçës në ballafaqim me faktorët frenues të tij si dhe bazuar në statistikat e strukturave shtetërore dhe private të fluksit të njerëzve në Shqipëri si dhe nga rekordet e ofruara nga aeroportet respektive Tiranë, Selanik, Ohër etj. përllogaritjet paraprake tregojnë se fluksi i pasagjereve që aktualisht mund të gjenerohet vetëm nga Qarku i Korçës, mund të kape shifrën 35-50 mijë pasagjerë ajrore në vit.

Lëvizje më të shumta parshikohen kryesisht në muajt Maj-Shtator si dhe rreth festave të fund-vitit.

Klasifikimi i aeroportit dhe karakteristikat e përdorimit të tij  

Aeroporti i Korçës duke u konsideruar si një aeroport multifunksional ?Low Cost ?, sipas projektit,  do të duhej të konceptohej sipas një pakete komplekse funksionesh me qëllim arritjen e objektivit për përfitime financiare afatgjata dhe me një impakt social ekonomik të konsiderueshëm.

Aeroportit  i Korçës mund të përdoret për operime ndërkombëtare të programuara (scheduled) duke synuar afrimin e kompanive ?Loë Cost.?

Për fluturime të pa-programuara (Charter dhe Chain Charter flights)

Për fluturime kargo ( cargo designation flights)

Për fluturime trajnimi në shërbim të aktivitetit të aeroklubeve dhe shoqatave aeronautike.

Për fluturime të Aviacionit me karakter të Përgjithshëm (General Aviation) përfshirë këtu fluturime taksi (tasi flights), fluturime të ndihmës së shpejtë (ambulance flights), fluturime për shuarjen e zjarreve, fluturime në ndihme të bujqësisë etj.

Fluturime të shërbimeve të kërkim shpëtimit (search and rescue

Fluturime për nevoja të transportit të brendshëm ajror në territorin e Shqipërisë.

Në projekt thuhet se, ? Nga kontaktet me përfaqësuesit e Bashkisë, Prefekturës, dhe Qarkut Korçë u evidentua qartë interesi përshtimin e aktiviteteve të federatës shqiptare të aeronautikës si dhe një ndjeshmëri e madhe publike veçanërisht tek të rinjtë për krijimin e shkollave të fluturimit apo aeroklubeve për tu pajisur me licencën private të pilotimit (PPL- Privat Pilot Licencë).

Këtu do të përfshiheshin fluturime taksi (tasi flights), fluturime të ndihmës së shpejte (ambulance flights), fluturime për shuarjen e zjarreve, fluturime në ndihme të bujqësisë etj.

Referuar situatës në aeroportin e Korçës si një aeroport i ri dhe me një pritshmëri të spikatur për investime shoqëruese të konsiderueshme në aktivitetet tregtarë dhe social ekonomike përreth aeroportit do të ishte e justifikuar të pranohet një projeksion për koeficientin sintetik të konvergjimit në vlerën Ks = 50 Euro/pa.

Konvertimi i të ardhurave në fluturime, do të bëhet duke marrë në konsideratë përdorimin e avionëve me MTOË nga 30-70 Ton me kapacitet nga 100- 200 pa që janë avionët më të përdorshëm nga kompanitë ajrore ?Loë Cost? .

Duke marrë për bazë tarifimin në nivel mesatar të këtyre lloj avionësh nga kompanitë e handlingut të aeroporteve ( kryesisht është marrë për bazë TIA Airport) vlerësimi shkon nga 3000-3500 Euro/Fluturim.

Mbi këtë bazë mund të llogariten në tre versionet pesimist, optimist dhe realist projeksioni i fluksit të fluturimeve nga aeroporti i Korçës si vijon:Versioni pesimist:1?990?000 / (3000- 3500) = (663 ? 568) Fluturime

Versioni optimist:5?950?000 / (3000- 3500) =(1983 ? 1700) Fluturime

Versioni realist:3?970?000 /(3000-3500) = (1323 ? 1134) Fluturime

Në tabelën e mëposhtme po paraqesim një përmbledhje të zërave të mësipërm për klasifikimin e të ardhurave që parashikohet të gjenerohen në vit nga aktiviteti aeroportual në Aeroportin Ndërkombëtar të Korçës ( LAKO ? ICAO Code)./CNA.al

Lajmet e fundit nga