LEXO PA REKLAMA!

SHKARKO APP

E rrallë/ Arkeologët zbulojnë shtratin romak 2 mijë vjeçar

6 Shkurt 2024, 16:18, Kuriozitete CNA

E rrallë/ Arkeologët zbulojnë shtratin romak 2 mijë

I përshkruar si "tepër i rrallë" nga Muzeu i Arkeologjisë së Londrës (MOLA), zbulimi hedh dritë të re mbi zakonet romake të varrimit.

Arkeologët në Londrën qendrore kanë hasur në atë që duket të jetë versioni i lashtë romak i një shtrati të sheshtë. 

Shtrati funeral, i bërë nga lisi me cilësi të lartë, u zbulua pranë Viaduct Holborn, nga një ekip nga Muzeu i Arkeologjisë së Londrës (MOLA). 

Duke folur për rëndësinë e gjetjes, MOLA e përshkruan shtratin si "tepër të rrallë", duke shënuar si shtratin e parë funerar të plotë të zbuluar ndonjëherë në Britani. 

Vetëm tre arkivole romake prej druri të ruajtura mirë ishin gjetur më parë në kryeqytet.

E rrallë/ Arkeologët zbulojnë shtratin romak 2 mijë

Cila është rëndësia e zbulimit?

Shtrati ofron njohuri të vlefshme për praktikat romake të varrimit, hierarkitë shoqërore dhe mjeshtërinë e lashtë.

Shtrati përmban këmbë dhe nyje të gdhendura të ndërlikuara të siguruara me kunja të vogla druri. Ajo u shkëput përpara se të vendosej brenda varrosjes së një djali romak me status të lartë, që vlerësohet të ketë qenë në fund të të njëzetat ose në fillim të të tridhjetave.

Artefaktet prej druri të epokës romake janë një gjë e rrallë në Britani për shkak të kalbjes, por çuditërisht mobiljet 2000-vjeçare janë ruajtur falë baltës së lagësht./CNA 

Lajmet e fundit nga