LEXO PA REKLAMA!

SHKARKO APP

Ismail Kadare dhe doktor Polikroni

28 Janar 2024, 20:13, Kulturë Mitro Çela
Ismail Kadare dhe doktor Polikroni
Mitro Çela

- Sot Kadare mbushi 88 vjeç. -

Viti 1973. Gazetar. Ngjita shkallët e hotel “Dajti”.

Më kishte ftuar për kafe Ismail Kadareja.

- Mu sëmur vajza. - Nisi bisedën Ismaili. - Besjana.

Temperaturë e lartë.

Prush.

Helena vinte vërdall nëpër shtëpi.

Dola të kërkoja doktor.

Nëpër shkallë takova Dritëronë. Banojmë në një pallat.

- Unë e kam zgjidhur. - Më tha Dritëroi. - Kur sëmuret vajza, gruaja, Sadia rrëmben telefonin...

Alo! Doktor Polikroni...

Dhe doktori troket në derë.

Shkojmë e takojmë doktorin dhe Helena jote do qetësohet si Sadija ime...

Kemi fat që doktorin e kemi komshi.

- Nga ajo ditë... mjafton një alo... dhe sëmundjet për vajzat, Gresën dhe Besianën  largohen si me magji-Përfundoi bisedën Kafareja. -

Në vitin 1992,

Kadarenë e takova në Paris.

Kishim shkuar të bënim marveshje mes “Le Figaro” dhe “RD”.

Më pyeti Ismaili:

- Si e kam doktorin? Vajzat edhe pse janë rritur nuk e harrojnë xhaxhi Polikronin!

Jo rrallë, unë kam menduar:

- A është doktor Polikroni një Kadare, Dritëro i mjekësisë?

Nga 17 vjeç deri 86 vjeç, me stretoskop në dorë ka vizituar mijëra e mijëra fëmijë.

Jo vetëm në Tiranë, por edhe në Përmet, Korçë, Kujës, Tropojë. Kudo. Fëmijë kanë ardhur nga Kosova, Maqedonia dhe Mali i Zi.

Si librat e Shkrimtarëve, Doktori ka lënë kudo gjurmë me këshillat e tij.

Ka folur 50 vjet në radjo Tirana.

Ka botuar 11 libra “Nëna dhe Fëmija” dhe një libër “Babai dhe fëmija”.

Lajmet e fundit nga