LEXO PA REKLAMA!

SHKARKO APP

Gjermania forcon rregullat për shtetasit e Gjeorgjisë dhe Moldavisë që aplikojnë për mbrojtje ndërkombëtare

1 Shtator 2023, 07:51, Kosova & Bota CNA

Gjermania forcon rregullat për shtetasit e Gjeorgjisë dhe

Shtetasit e Gjeorgjisë dhe Moldavisë tani do të duhet të paraqesin prova më të forta dhe më të qarta se vendi i tyre nuk është i sigurt kur aplikojnë për mbrojtje ndërkombëtare në Gjermani, pasi kjo e fundit ka vendosur t'i caktojë të dyja vendet si vende të sigurta të origjinës.

Ministria e Brendshme gjermane dhe e Atdheut, duke bërë të ditur lajmin, tha se nuk ka nevojë të frikësohet nga ndjekja penale shtetërore dhe se këto dy vende mund të mbrojnë nga ndjekja penale joshtetërore. Për këtë arsye, Gjeorgjia dhe Moldavia janë vendosur në listën e vendeve të sigurta të origjinës, raporton "SchengenVisaInfo.com".

Me klasifikimin e Gjeorgjisë dhe Moldavisë si vende të sigurta të origjinës, procedurat e azilit do të përshpejtohen, që do të thotë se autoritetet do të marrin një vendim më shpejt se më parë pasi nuk duhet të marrin në konsideratë çështjet e sigurisë.

Për më tepër, me këtë klasifikim, shtetasve të Gjeorgjisë dhe Moldavisë, kërkesa për azil të cilëve u është refuzuar do t'u kërkohet të largohen nga vendi brenda një periudhe të shkurtër kohore.

“Si një hap i mëtejshëm drejt kufizimit të emigracionit të parregullt, ne do të klasifikojmë tani Gjeorgjinë dhe Moldavinë si vende të sigurta të origjinës. Të dyja vendet duan të bëhen anëtare të Bashkimit Evropian. Në të dyja vendet, njerëzit në përgjithësi nuk kërcënohen nga persekutimi politik," tha Ministrja Federale e Brendshme Nancy Faeser, duke komentuar ndryshimet.

Gjithashtu, ministri Faeser tha se është rritur sërish numri i personave nga vendet e tjera që kërkojnë mbrojtje, duke theksuar se kjo kërkon masa të qarta për të kontrolluar emigrimin e parregullt.

Pas vendimit të kabinetit federal për të përcaktuar Gjeorgjinë dhe Moldavinë si vende të sigurta të origjinës, përfaqësuesi i posaçëm i qeverisë federale për marrëveshjet e migracionit, Joachim Stamp, komentoi gjithashtu këtë çështje.

Ai tha se mbi 10 për qind e kërkesave të refuzuara për azil vijnë nga Gjeorgjia dhe, në të njëjtën kohë, theksoi se autoritetet e të dyja vendeve kanë shprehur synimin e tyre për të bashkëpunuar për tejkalimin e këtij fenomeni.

“Klasifikimi është një hap shumë i rëndësishëm për të lehtësuar komunat dhe gjykatat tona dhe për të përshpejtuar ndjeshëm procedurat e azilit. Tani mund të zbatojmë marrëveshjet e synuara të migracionit me të dyja vendet,” shtoi Stamp.

Të dhënat tregojnë se shtetasit e Gjeorgjisë kanë paraqitur gjithsej 6612 kërkesa për azil në Gjermani nga janari deri në korrik 2023, ndërsa shtetasit e Moldavisë kanë paraqitur 1910 kërkesa për azil.

Shumica e kërkesave për azil të paraqitura nga shtetas të të dyja vendeve u refuzuan, me shkallën e njohjes së tyre rreth 0.15 për qind.

Në përputhje me rregullat aktuale që ka Gjermania, azilkërkuesit nga vendet e sigurta janë të detyruar të jetojnë në ambientet e pritjes derisa të marrin një vendim për aplikimin e tyre. Për më tepër, azilkërkuesit nga vendet e sigurta nuk lejohen të punojnë gjatë procesit./ CNA

Lajmet e fundit nga