LEXO PA REKLAMA!

SHKARKO APP

What is the "Devil's Bible" / These are the things you need to know

2023-01-05 17:23:00, Kuriozitete CNA
What is the "Devil's Bible" / These are the things you need to
Illustrative Picture, The Devil's Bible.

The largest extant medieval manuscript, the Codex Gigas, or Giant Codex, was created in the early 13th century at the Benedictine monastery of Podla?ice in Bohemia (now the Czech Republic). 

It is also known as the Devil's Bible because it describes the devil and the legend of his creation.

Me gjatësi 92 cm (36.2 in.), 50 cm (19.7 in.) gjerësi dhe 22 cm (8.6 in.) trashësi, ky është dorëshkrimi më i madh i njohur mesjetar. Fillimisht ai përmbante 320 fletë, megjithëse tetë prej tyre u hoqën më pas. Nuk dihet se kush i hoqi faqet ose për çfarë qëllimi, por duket se ato përmbanin rregullat monastike të benediktinëve. Kodiku peshon afro 75 kg (165 lbs.) dhe kopertina përbëhet nga lëkura e viçit (ose gomarit sipas disa burimeve).

Kodiku përfshin të gjithë versionin latin të Biblës, me përjashtim të librave të Veprave të Apostujve dhe Zbulesës, të cilët janë nga një version para Vulgatës. Përfshihen gjithashtu enciklopedia Etymologiae e Isidorit të Seviljes , Antikitetet e Judenjve të Jozefit, Kozmai i Pragës Kronika e Bohemisë, traktate të ndryshme (nga historia, etimologjia dhe fiziologjia), një kalendar me nekroologji, një listë vëllezërish në manastirin e Podla?ice, formula magjike dhe shënime të tjera lokale. I gjithë dokumenti është shkruar në latinisht. Ilustrimi i djallit, është ne faqen 290. Legjenda thotë se kodiku u krijua nga një murg që ia shiti shpirtin djallit.

Dorëshkrimi përfshin ndriçime në të kuqe, blu, të verdhë, jeshile dhe ari. Shkronjat e mëdha janë ndriçuar me hollësi, shpesh në të gjithë faqen. Kodiku ka një pamje të unifikuar, pasi natyra e shkrimit është e pandryshuar, duke mos treguar e treguar aspak vjetërsinë e nga ana e shkruesit. Kjo mund të ketë çuar në besimin se i gjithë libri është shkruar në një kohë shumë të shkurtër. Por shkencëtarët kanë filluar të besojnë dhe të hulumtojnë teorinë se u deshën mbi 20 vjet për t'u përfunduar.

Të dhënat në dorëshkrim përfundojnë në vitin 1229. Kodiku më vonë iu besua  manastirit Cistercians  Sedlec dhe më pas u ble nga manastiri benediktin në B?evnov. Nga 1477-1593 ajo u mbajt në bibliotekën e një manastiri në Broumov derisa u dërgua në Pragë në 1594 për të bërë një pjesë të koleksioneve të Perandorit të Shenjtë Romak Rudolf II  . 

Në 1648, në fund të Luftës Tridhjetëvjeçare, koleksioni i Rudolf II u plaçkit nga ushtria suedeze. Që nga viti 1649, dorëshkrimi ruhet në Bibliotekën Kombëtare të Suedisë  në Stokholm./CNA.al Burimi: History Of Information.

Lajmet e fundit nga