LEXO PA REKLAMA!

SHKARKO APP

E fundit!

x

The price of fuel changes/How much will diesel and gasoline be sold from today

2022-08-09 12:35:00, Ekonomi CNA

The price of fuel changes/How much will diesel and gasoline be sold from today

The Transparency Board has decided to reduce the price of oil by only 4 lek/liter, while gasoline has become more expensive by 1 lek/liter.

According to today's decision, 1 liter of diesel will be sold for 216 Lek, while one liter of gasoline will be sold for 200 Lek.

Notice of the Transparency Board

The retail ceiling price of oil will be 216 ALL from 220 ALL before. This is the second decision for a reduction, while a few days ago the Board decided to reduce it by only 1 lek per liter.

While gasoline has become more expensive by one lek, from 199 lek to 200 lek per liter, while in the previous decision it was reduced by 8 lek per liter.

Gazi ka mbetur në 80 lekë për litër.

Rënia reflekton uljen e çmimit në naftës në bursa ndërkombëtare, ndonëse me ritme më të ulëta sesa ka rënë në tregjet e jashtme. Operatorët kanë shpjeguar se kjo lidhet me rritjen e kostove të tjera të transportit, pasi furnitorët kryesore europianë nuk po e marrin më naftën nga Rusia, por nga shtete të tjera më të largëta.

Çmimi i naftës së papërpunuar në bursa, treguesi Brent, ka rënë së fundmi në rreth 96 dollarë për fuçi, duke arritur në nivelet e para sulmit të Rusisë ndaj Ukrainës, pas të cilit, Brent arriti deri në 130 dollarë për fuçi.

Ndërsa treguesi Platts, që është referenca për blerjen e naftës së përpunuar nga tregtuesit shqiptarë ka rënë në rreth 940 dollarë për ton.

Ndërsa treguesi Platts në bursa është ulur nga rreth 1300 dollarë që kulmoi në mars në rreth 940 dollarë aktualisht, çmimet në tregun vendas janë ulur nga rreth 260 lekë për litër në mars, që ishte niveli më i lartë historic, në rreth 216 lekë sot.

Vendimi:

Të miratojë çmimet tavan/maksimal të tregtimit me shumicë dhe pakicë të nënprodukteve të naftës, për Benzinë të standardit SSHEN 2282018, Gazoil të standardit SSHEN 5902018 dhe gazin e lëngshëm të naftës (Propan/Butan). Çmimet e miratuara nga Bordi, të cilat reflektojnë çmimet e nënprodukteve në Bursë, të publikuara nga agjencia ndërkombëtare “S&P Global Platts” në USD, detyrimet doganore/tatimore që aplikohen, si dhe marzhe bruto maksimale të tregtimit, (përfshijnë edhe TVSH-në) janë çmime tavan/maksimal dhe asnjë operator ekonomik nuk mund ti tregtojë këto nënprodukte mbi çmimet tavan të Vendimit të Bordit. Çdo operator ekonomik me shumicë dhe pakicë, është i lirë ti tregtojë këto nënprodukte me çmime më të ulta se çmimet tavan/maksimale të miratuara në Bord.

a. Çmimet tavan( max), për shitjen me shumicë të produkteve

• 204 Lek/liter for diesel;

• 188 ALL/liter for gasoline;

• 68 Lek/liter for liquefied petroleum gas.

b. Ceiling prices (max) for the retail sale of products

• 216 Lek/liter for diesel;

• 200 ALL/liter for gasoline;

• 80 ALL/liter for liquefied petroleum gas. /CNA.al

Lajmet e fundit nga