LEXO PA REKLAMA!

SHKARKO APP

The European Central Bank has bought bonds of southern countries with billions of euros

2022-08-04 08:30:09, Ekonomi CNA
The European Central Bank has bought bonds of southern countries with billions
Christine Lagarde

Bloomberg news agency and Tagesschau, the news service of German public television ARD, report that the European Central Bank has spent billions of euros to buy bonds of Italy, Greece, Spain and Portugal.

Net purchases of bonds from Italy, Spain, Portugal and Greece amount to 17.3 billion euros, it is reported.

Just to buy Italian bonds, the European Central Bank has spent 9.8 billion euros.

Reduction of the bonds of Germany and other countries

Analistë të bankës gjermane Commerzbank i thanë tagesschau se ky hap ka synuar t'u sinjalizojë tregjeve se Banka Qendrore Evropiane (BQE) është e gatshme të ndërhyjë, kur është e nevojshme. Një rrethanë e tillë është p.sh. rritja në treg e primit të riskut për obligacionet e Italisë, krahasuar me ato të Gjermanisë. Rritja e madhe e dallimit midis primeve të obligacioneve të këtyre dy vendeve është njëri nga kriteret e aktivizimit të BQE.

Fakti që dallimi në primin për riskun për obligacionet e Italisë dhe Gjermanisë ra javët e fundit në 2,1 përqind nga 2,5 përqind sa ishte, u sugjeron analistëve se BQE ka ndërhyrë në treg. Këtë e sugjeron sipas Bloomberg-ut edhe pakësimi në korrik, me 18,9 miliardë euro i fondeve të maturuara të programit të pandemisë, nga obligacionet në euro në banka të Gjermanisë, Francës dhe Holandës. Bloombergu u referohet statiskave të dy muajve të fundit të publikuara nga Banka Qendrore Evropiane.

Shtete donatore dhe shtete marrëse

Me ngritjen e Fondit të rindërtimit të pandemisë, të programit të pandemisë, për ta organizuar blerjen e obligacioneve, sipas Bloomberg-ut eurozona u nda në tre kategori: në donatorë, ku përfshihet Gjermania, Franca dhe Holanda; në marrës, që janë Italia, Greqia, Spanja dhe Portugalia dhe në të ashtuquajturit neutralë.

Për ta mbajtur monedhën e euros stabile, Banka Qendrore Evropiane ka ndërtuar vija mbrojtjeje. Vija e parë e mbrojtjes është PEPP (Pandemic Emergency Purchase Programme), programi i blerjeve emergjente për shkak të pandemisë. Ky instrument mendohet se është përdorur edhe në këtë rast.

Në qershor, Presidentja e Bankës Qendrore Evropiane, Christine Lagarde thirri një mbledhje urgjente, pas rritjes së dallimit në riskun për obligacionet midis Italisë dhe Gjermanisë.

Në mbledhje Lagarde paraqiti edhe një instrument të ri kundër fragmentimit në eurozonë: TPI, Transmission Protection Instrument. Me këtë instrument mund të bëhen blerje të qëllimshme dhe pa kufi të obligacioneve të vendeve të zhytura në borxhe, gjë që i ul shpenzimet për financimin e borxheve nga këto shtete. "TPI ofron mundësi për ta qetësuar tregun, që edhe vendet e zhytura në borxhe t'i përballojnë normat e larta referuese të interesit", i tha tagesschau-t Antje Praefcke nga Commerzbank.

Qëndrime "tolerante" nga Këshilli i Bankës Qendrore Evropiane

For a country to have the right to use this crisis instrument, it must follow a fundamentally sound financial budget policy as well as a stable macroeconomic policy. German experts criticize that these criteria are too general.

Since the Council of the European Central Bank is currently dominated by "doves" (= supporters of loose financial policy, as opposed to "hawks"), among them representatives of indebted countries, a tolerant attitude towards a request from a state is expected to use this crisis instrument. 

Countries like Italy can quickly use this instrument, since the resignation of Prime Minister Mario Draghi has clouded the bond markets./DW

Lajmet e fundit nga