LEXO PA REKLAMA!

SHKARKO APP

E padëgjuar! Ka humbur jetën prej 15 vjetësh, “çohet” nga varri e merr pensionin

2023-11-16 21:26:00, Denoncim CNA

E padëgjuar! Ka humbur jetën prej 15 vjetësh,

Seit Çullhaj, tregon se i ati, Ramazan Cullhaj, ka ndërruar jetë në vitin 2008, por familjarët nuk e çregjistruan në Gjendjen Civile. Në këtë mënyrë Seiti thotë: “Kur donin të shisnin tokën, kërkohej firma e tij”.

Kjo ishte pika që iu drejtua njësisë për çregjistrim në Gjendjen Civile. Meqë kishte kaluar afati, Seiti i drejtohet në 2018-ën Gjykatës së Shkallës së Parë, e cila vendosi çregjistrimin e të ndjerit. Por bashkia e ankimoi vendimin në apel, ku që nga 2018-ta nuk ka një datë për shqyrtim.

Seit Çullhaj: Përshëndetje “Stop”-it, quhem Seit Çullhaj. Në 2008-ën më vdiq babai. Ia bëmë të gjithë ceremoninë e vdekjes, nderimet dhe e varrosëm në varrezat e fisit, që kemi në fshatin Sharrë.

Gazetarja: Domethënë nuk keni marrë ndonjë agjenci funerale?

Seit Çullhaj: Jo nuk kemi marrë asnjë lloj agjencie funerale, asgjë. Pas vdekjes së babait, pas disa vitesh, vinin faturat e energjisë dhe të ujit. I kemi paguar të gjithë.

Gazetarja: Po në emër të babait?

Seit Çullhaj: Po në emër të babait.

Gazetarja: Tani, në momentin që ndërron jetë babai, nuk bëtë çregjistrimin juve në Gjendjen Civile?

Seit Çullhaj: Jo nuk kemi shkuar për të bërë çregjistrimin.

Gazetarja: Po pse, nuk e dije këtë gjë ti?

Seit Çullhaj: S’e dija fare, nuk kisha informacion fare për këtë. Nga ky gabim, pastaj në 2018-ën lindi dhe një problem me pronën. Duhej firma e babait. Ndërkohë ai ka ndërruar jetë. Ju drejtuam gjykatës.

Gazetarja: Jo, ka ndërruar jetë, ka ndërruar fizikisht ai jetë, se ju nuk e keni lënë në thonjëza që ai të ndërrojë jetë. Ka të drejtën e firmës, edhe pse është në botën tjetër. Çfarë bëtë pastaj, se duhet firma e babit në këtë rast?

Seit Çullhaj: Shkova tek varri, por nuk ia merrja dot firmën. I ndodhur në këto kushte, shkova edhe tek Gjendja Civile në Kombinat për të pyetur që “a e kam babain gjallë”?

Gazetarja: Çfarë të thanë ato të Gjendjes Civile?

Seit Çullhaj: Ka një afat për çregjistrimin.

Gazetarja: Që është?

Seit Çullhaj: 10 ditë ka qenë.

Gazetarja: Duke qenë se ka kaluar ky afati, nuk mund ta çregjistrosh as në Gjendjen Civile. Dhe çfarë duhet të bësh, për ta çregjistruar?

Seit Çullhaj: Me ju drejtuar gjykatës. Mora një avokat dhe iu drejtova Gjykatës së Shkallës së Parë.

Journalist:  And this is the decision of the Tirana Judicial District Court. Where the object is the confirmation of the legal fact that citizen Ramazan Cullhaj died on 27.02.2008. And here is where this claim has been accepted.

Seit Çullhaj:  After this court decision, Tirana Municipality appeals.

Journalist:  Yes, because every legal office and every institution has a legal obligation to appeal the court's decision. But Mr. Ramazan has passed away, what should we do now?

Seit Çullhaj:  Around November 1, 2018, he went to appeal. Since that date, the court date has not yet been released.

E padëgjuar! Ka humbur jetën prej 15 vjetësh,

We see the Civil Status system in unit 6 Kombinat, where Ramadan turns out to be alive.

Employee:  Alive, alive.

Journalist:  Do you have information that he passed away in 2008?

Employee:  No. We have no information. He had to bring the death certificate for deregistration to the Civil Registry office within 10 days. The death record is brought by the family members. This tab is completed by the doctor. Determined: date, time and cause of death. This death certificate, stamped by the doctor, comes and applies to the Civil Status office. Deregistration is also done and the death certificate is obtained.

E padëgjuar! Ka humbur jetën prej 15 vjetësh,

We turn to ISSH and learn that the deceased receives a pension even though he has passed away. Anila Take, head of the benefits branch, tells us that the withdrawal of the pension was made in 2018, by means of an authorization that unit 6 received from the deceased, which authorizes the son.

Anila Take:  Mr. Ramazan Seit Çullhaj has been treated with a pension since 10.04.1997. Currently, according to the verification in our electronic pension system, it is still active. And the box office 28 of Kombinat, where the gentleman has been drawing his pension all along, started in April 2013 to be paid online. From the review that we made of the system of the payment history of the gentleman, it turned out that from 2013 to 2018 the pension has not been withdrawn. In April 2018, it appears according to the verifications made at the post office, the documents that are there, not Mr. Ramazan himself, but his son. With an authorization, which is obtained in the municipal unit where he lives and based on our law of article 63 point 3 of the social security law, he can withdraw up to 3 years of payments.

E padëgjuar! Ka humbur jetën prej 15 vjetësh,

But Seiti does not know anything and says that he doubts the former lawyer Qamil Hysa.

Journalist:  Are you aware of this authorization?

Seit ?ullhja:  No, I am not aware of this authorization.

Journalist:  Didn't you appear at unit 6? Are you sure?

Seit ?ullhja:  I am very sure that if I had presented myself, I would not have come here. I would have started my pension in 2008, when my father passed away.

Journalist:  Come to think of it, you wouldn't wait 10 years to do this? The question arises, why exactly in 2018?

Seit ?ullhja:  In 2018, I submitted the documentation for...

Reporter:  Where?

Seit ?ullhja:  To municipal unit no. 6 in Kombinat, for deregistration. I had passed the deadline, it was not done and I turned to the court.

Journalist:  So here is the rabbit. Because the administrative unit from 2008 to 2018 did not know that the late Ramazan Seit Çullhaj had passed away, because you had not gone to deregister him at the Civil Registry?

Seit ?ullhja:  No, we didn't go.

Journalist:  Then you had a communication with whom?

Seit ?ullhja:  With the lawyer.

Journalist:  What is it called?

Since Çullhja:  Qamil Hysa. Qemali told me to get the pension. I have not accepted at all for this work, I told the court. I also believe that he has done all this. He forged my papers because he had...

Journalist:  Without your knowledge?

Seit ?ullhja:  Without my knowledge at all.

The ISSH specialist explains that there is a record of findings with 8 authorizations, where 7 times on the ID card there are photos of the son and on the 8th there is a photo of someone else, with the same data.

Anila Take:  8 authorizations were submitted to the post office, but with the first authorization, which is from April 2018, 36 months of pension were withdrawn. The authorization also includes copies of the ID card and a family certificate showing that Mr. Ramazan is alive. According to the post, with these documents, with the authorization, with the family certificate, where Mr. Ramazan appears alive, he has drawn 36 months the first time. And then continuously, until December 2020, it has always been withdrawn every 6 months with pension authorizations. The total amount withdrawn is 566,567 ALL. More than 5 and a half million old lek.

Journalist:  And in fact, if we look at Mrs. Take, at this act of ascertainment and at the 8 times of resignation, four times removed, this ID card. Presumably, Seiti's. Whereas the last time, I pull them, this person here. The ID card details are similar the first 7 times, but the photo changes.

Anila Take:  It seems clear, that he is a different person. In the first 7, it is Seiti's card with another picture. As for the last time, the card data is again Seiti's, but the photo is clearly that of another person./ tvklan

Lajmet e fundit nga