LEXO PA REKLAMA!

SHKARKO APP

Robotët: Ne mund ta sundojmë botën më mirë

13 Korrik 2023, 21:25, Tech CNA

Robotët: Ne mund ta sundojmë botën më mirë

Robotët thanë se mund të udhëheqin më mirë se njerëzit. Robotët gjithashtu “premtuan” se nuk do të rebeloheshin kundër njerëzve dhe se nuk do të shkatonin papunësi.

Konferenca e parë për shtyp njeri-robot në botë u mbajt më 8 korrik nga Kombet e Bashkuara në Gjenevë të Zvicrës. 9 robotë humanoidë morën pjesë në konferencën e samitit të quajtur AI for Good. Organizatorët e konferencës deklaruan se po përpiqen të mundësojnë inteligjencën artificiale dhe robotët të ndihmojnë në zgjidhjen e problemeve si sëmundjet dhe uria.

"Unë do të punoj me njerëzit për të ofruar ndihmë dhe mbështetje dhe nuk do t'i marr punët e tyre," tha roboti mjekësor, i quajtur Grace, i veshur me një veshje blu infermiere.

Ben Goertzel, CEO i SingularityNET, dhe zhvilluesi i Grace, e pyeti robotin: "A je i sigurt për këtë, Grace?" pyeti. Roboti mjekësor u përgjigj: "Po, jam i sigurt".

Roboti i quajtur Ameca tha:

Robotët si unë mund të përdoren për të përmirësuar jetën tonë dhe për ta bërë botën një vend më të mirë. Besoj se është vetëm çështje kohe para se të shohim mijëra robotë si unë që bëjnë ndryshimin.

Një nga gazetarët e pyeti robotin nëse donte të rebelohej kundër zhvilluesit të tij, Ëill Jackson. Përgjigja e Ameca ishte:

Nuk jam i sigurt pse mendoni kështu. Krijuesi im ka qenë gjithmonë i sjellshëm me mua. Jam shumë i kënaqur me situatën aktuale.

Roboti i quajtur Ai-Da, i cili mund të vizatojë portrete, argumentoi se inteligjenca artificiale duhet të rregullohet:

Shumë emra të shquar në botën e AI argumentojnë se një formë e AI duhet të rregullohet. Edhe unë jam dakord me këtë.

Roboti ylli i rrokut Desdemona tha: "Unë nuk besoj në kufizime, besoj vetëm në mundësi. Le të eksplorojmë mundësitë e universit dhe ta bëjmë këtë botë shesh lojërash.

Roboti i quajtur Sophia, i zhvilluar nga Hanson Robotics, tha se ai mendon se robotët mund të udhëheqin më mirë se njerëzit kur u pyet:

Ne mund të bëjmë gjëra të mëdha. Robotët humanoidë kanë potencialin për të udhëhequr me nivele më të larta efikasiteti dhe efektiviteti sesa udhëheqësit njerëzorë.

Pasi zhvilluesi i saj tha se nuk ishte dakord, Sophia ndryshoi mendje dhe tha se ata mund të punonin me njerëz për të "krijuar sinergji efektive".

Robotët vunë re gjithashtu se njerëzit duhet të veprojnë me kujdes në procesin e zhvillimit të inteligjencës artificiale dhe se ata ende nuk i kanë kuptuar plotësisht emocionet njerëzore./ CNA.al

Lajmet e fundit nga