LEXO PA REKLAMA!

SHKARKO APP

Polishing of the past or polishing of today?

2022-09-29 11:49:00, Opinione Artan Fuga

Polishing of the past or polishing of today?

Here, the Democratic Party made its move, it gave us the promise that it will bring to the Assembly a law that will condemn Albania's communist past, polish the leadership, and everything!

Fiery applause This is exactly what the people, the citizens, the electorate are looking for. Save us from the past, don't you say that it hasn't been forty years since the old totalitarianism was overthrown.

You knocked it down once, now what are you going to do, it's like that writer who wrote for the second time, what he had written the first time!

Njerëzit, ja nuk e shikon, atë presin, se çfarë do të bëjmë me autoritarizmin e dhunshëm sot, jo të lustracojmë historinë e Enverit, Zogut, po deshët edhe të Skënderbeut!

Ne jemi sot në hall. Hiq ndonjë ligj për internimet, që në fakt zëvendësohet nga ikjet masive nga sytë këmbët të shqiptarëve, i gjithë sistemi politik i sotëm është pikë për pikë si i djeshmi! Ligja elektorale, organizimi i partive, të drejtat e njeriut, gjithçka, ndofta më keq!

A ka përgjegjësinë e vet Partia Demokratike për këtë apo jo? Këtë pret elektorati.

A mund ta lustracionojë të kaluarën e vet duke na dhënë një vlerë të re, apo jo?

Fiksacioni te e kaluara nuk është shenjë e mirë, më kujton një mik që gjithë ditën thotë : Kur ishim njëherë në Canakalaaaaaa!

Lustracioni i së kaluarës, kur të kaluarën e ke këtu, sa hap derën e shtëpisë dhe deri sa shkon në dreq, është thjesht një llustër, llustrim.

Populli nostalgjik kur thërret të shkuarën, madje edhe voton, si në ndonjë vend fqinj, e bën sepse nuk bën dot dallimin mes të shkuarës dhe së sotmes! I duket më i mirë origjinali se fotokopja!

Ne presim reforma të thella në horizonte të rinj, të ndarë nga e kaluara, kur fap na propozohet ndalimi i së shkuarës! Të shkulesh nga e qeshura brinjë më brinjë! Shkolla, arti, Kuvendi, partitë, gjithçka njësoj, e njëjta që quhet me fjalë të tjera! Sikurse thoshte Lë Bon!

What boredom, thousands of years of the same thing, we live in the past, they tell us we are polishing the past, you have the past in laws, constitutions, regulations, rights, electoral codes, party statutes, they say to make a law against passing, against pioneer scarves, street names or where do I know what other glosses.

What anger they bring out even with the martyrs! Be the dead, when we, as Heidegger said, live like dead zombies that time has stopped us!
Even the line of the masses is the smell of an old bran bread!

Will we see new horizons, or will we stop the past by polishing it, because whenever the past is present, dealing with the memories of the past is a fatal amnesia!

What monotony! /CNA.al

Lajmet e fundit nga