LEXO PA REKLAMA!

SHKARKO APP

To lose the moral compass!

2022-09-26 14:35:00, Opinione Leonard OLLI

To lose the moral compass!

For the second time, the police that we don't want, in the absence of everything, decided to give a show. Better nothing than something says the new proverb. This time too, the show of brave men armed to the teeth, without forgetting the cameras in the Big Brother version, was frantically given to arrest a doctor. Are you saying that if they had detained him under conditions of anonymity, it would not be called a legal arrest.

Arsyeja? Mitmarrje. Vepër penale pa diskutim, e dënueshme ligjërisht e moralisht! Por, nuk besoj se krahasohet me trafikun e paligjshëm të organeve apo ndërhyrje plastike ndaj personave me precedentë të rëndë penalë. Po kaq "interesant" ishte edhe fakti se ky arrestim u krye me metoda proaktive. Për të gjithë ata që nuk e njohin do të thotë se polici i infiltruar ka pasur mjete përgjimi të miratuara me vendim gjykate dhe të prokurorit të çështjes.

Në pamje të parë duket gjithçka normale dhe krejtësisht ligjore. Por, ajo që çalon si gjithmonë është busulla morale. Në një vend si Shqipëria ku krimi i organizuar ka kapur nivele tejet të sofistikuara, ku korrupsioni qeveritar me PPP famëkeqe bëjnë kërdinë, duke e privatizuar Shqipërinë de facto në duart e politikanëve, ku pallateve pa leje po u jepet azil politik e ekonomik, ku hakerat vjedhin çdo të dhënë jetike e as nuk dëgjohet për një shkarkim apo dorëheqje të personave përgjegjës, një show meditiatik për arrestimin e një mjeku apo pedagogu nuk është asgjë më shumë se tentativë e pastër për të mbuluar moçalin e korrupsionit që ka krijuar prej vitesh vetë politika shqiptare. Sepse sikundër thotë proverbi vjetër: Peshku qelbet nga koka....

Përse mungojnë këto metoda e infiltrime brenda organizatave kriminale apo kadastrave e PPP- ku glon korrupsioni kriminal! Apo mos ndoshta ato janë në shërbim të të paprekshëmëve?!

To lose the moral compass!

Nëse krahasojmë personat e arrestuar e dënuar se kryenin punime në shtëpitë e tyre, që në fund të fundit janë kundravajtje administrative, në raport me zyrtarë të lartë të dyshuar për korrupsion apo ndërtues që kryejnë vepra penale raporti është frikshëm i zhdrejtë. Nuk ka asnjë të dhënë për arrestime apo dënime të personave përgjegjës për pallatet që u shembën si kulla rërë nga tërmeti e shumë, e shumë bëma si këto. Të gjitha këto shembuj dëshmojnë se në Shqipëri vetëm shtet të së drejtës ligjore nuk kemi më.

Por kjo është vetëm njëra anë e medaljes. Ana tjetër është se qoftë edhe si për inat të qeverisë, ka shumë individë që shfajësojnë aktin korruptiv të mjekut, pedagogut, etj.  madje arrihet deri aty sa të shprehen se shumë mirë bëjnë, se ato paga kanë. Ky qëndrim paradoksal është po aq i rrezikshëm sa një pushtet i korruptuar. 

Me të njëjtën logjikë ne pranojmë apo shfajësojmë edhe aktin korruptiv në zyrat e urbanistikës, kadastrave, të policit rrugor a dikujt tjetër sepse në Shqipëri nivelet e rrogave të punonjësve të shtetit janë të ulëta. Dhe pjesa tjetër e shoqërisë, mos duhet të luajë rolin e kompensuesit që mjeku, pedagogu apo kushdo tjetër të marrë atë që duhet ta garantonte shteti?!

Kjo filozofi vrastare, përtej rasteve kur vjen nga naiviteti, është filozofi e moçalit korruptiv dhe asgjë më shumë. Mjeku ka pranuar të punojë me atë rrogë dhe ka nënshkruar një kontratë, po ashtu edhe gjyqtari, po ashtu edhe punonjësit e tjerë të shtetit, një kontratë sa administrative e ligjore aq edhe morale. Një pacient nuk është një ndërtues i paligjshëm, i cili ndërton 5 kate përtej lejes dhe "fal" korruptivisht dy në shtet dhe fiton miliona me 3 katet e tjera. Një pacient mund të jetë edhe i papunë, mund të jetë edhe me asistencë sociale e shumë raste të tjera.

To lose the moral compass!

Përse duhet të paguajë nën dorë për të marrë një shërbim që e ofron shteti dhe jo mjeku?! Ku të gjejë lekët fakir fukarai, që në Shqipëri janë pafund, që të paguajë çdo sektor të jetës publike nën dorë?!

Ky është mëkati më i madh ku na ka zhytur politika, sa kemi arritur të rehabilitojmë korrupsionin apo më keq duke e inkurajuar me klithmat se shumë mirë bëjnë.... Kjo është fatkeqësia më e madhe që na kanë injektuar e për turp tonë e kemi pranuar. Dhe këtu nuk flasim për dhuratat e mirënjohjes që kushdo vendos t' i bëjë mjekut për respekt, apo kujtëdo tjetër, sepse edhe pse është e gabuar ligjërisht, vjen me vullnet të lirë, por jo si gjobë për të ofruar një shërbim. Se me këtë logjikë duhet të paguajmë këdo që ofron një shërbim që nga ajo e sigurimeve të mjeteve motorike e gjithçka tjetër.

Nëse mjekët kanë rroga të ulëta të bëhen bashkë dhe ta zbythin qeverinë, deri sa t' i marrin atë që u takon! Nëse pedagogët kanë rroga të ulëta të bëhen bashkë e të zbythin këdo qeveri që nuk denjon të marrë përgjegjësitë që i takojnë! Po kështu gjyqtari e kushdo profesion tjetër. Sepse nuk janë shqiptarët e thjeshtë ata që duhet të paguajnë krimet qeveritare me financat publike apo servilizmin olimpik që kauzat sociale i ngatërron me bindjet politike! Po kështu ndodhi me avokatët, hartën e gjyqësorit  me përmbaruesit etj.

If we continue like this, we are even more responsible than the authorities for the swamp in which we live and sink every day! Accepting evil, justifying it, going as far as legitimizing it, or applauding it, this is collective suicide and the loss of any human and professional moral compass! And in this case, not even God can save us!

Lajmet e fundit nga