LEXO PA REKLAMA!

SHKARKO APP

E fundit!

x

Transfer of payment accounts between financial institutions/ Implementation starts from March 1

2023-02-27 09:44:00, Ekonomi CNA

Transfer of payment accounts between financial institutions/ Implementation

On March 1, the regulation that enables the transfer of payment accounts between financial institutions in the country will enter into force.

We remind you that the Supervisory Council of the Bank of Albania approved in the meeting of December 21, 2022 "On the comparability of fees related to payment accounts and for the service of transfer of payment accounts".

Kjo rregullore përcakton kërkesat e autoritetit mbikëqyrës për ofruesit e shërbimeve të pagesave, mbi krahasueshmërinë e tarifave të llogarisë së pagesës, duke u krijuar konsumatorëve mundësinë për të patur një pasqyrë të plotë të çmimeve/ofertave në treg mbi produktet që lidhen me llogaritë e pagesave, ndërsa parashikon edhe kërkesa për transferimin e llogarive të pagesave, të cilat e bëjnë më të lehtë për konsumatorët, ndryshimin e ofruesit të llogarisë së tyre të pagesës, nëse ofrohet një ofertë më e mirë nga një ofrues tjetër në treg.

Sipas rregullores, Banka e Shqipërisë do të hartojë dhe do të publikojë një listë me të paktën 10 dhe jo më shumë se 20 shërbimet më përfaqësuese të lidhura me një llogari pagese, të cilat janë subjekt i një tarife.

Ofruesit e shërbimeve të pagesave do të raportojnë pranë Bankës së Shqipërisë raporte tremujore mbi tarifat e aplikuara për shërbimet e përfshira në listë.

Sipas rregullores, ofruesit e shërbimeve të pagesave duhet të mundësojnë edhe shërbimin e transferimit midis llogarive të pagesave të mbajtura në të njëjtën monedhë, për të gjithë konsumatorët që hapin ose mbajnë një llogari pagese.

Ky shërbim do të kryhet nga subjekti marrës i shërbimit të pagesës, pas marrjes së autorizimit nga konsumatori. Në rastin kur llogaria zotërohet nga dy ose më shumë persona, autorizimi duhet të merret nga secili prej tyre.

Ofruesi transferues (dhënës) i shërbimit të pagesës ka afat pesë ditë pune për të kryer të gjitha procedurat e mësipërme.

The regulation also provides that all fees charged to the consumer in this process, whether by the receiving or transferring entity, must be reasonable and cost-oriented.

Fees and all other conditions related to the payment account transfer service must be published and available at all times by all entities licensed for payment services./CNA.al

Lajmet e fundit nga