LEXO PA REKLAMA!

SHKARKO APP

Concerns for banking systems around the globe

2023-03-23 15:50:09, Ekonomi CNA

Concerns for banking systems around the globe

Concerns about recent bank failures and bailouts are spreading across economies from New York to Beijing as central bankers work to calm depositors and financial markets.

"Voice of America" ??correspondent Mike O-Sullivan reports from California, where a bank important to the technology sector, Silicon Valley Bank, went bankrupt earlier this month.

US Treasury Secretary Janet Yellen said this week that the banking system is in good shape.

Garancitë e zonjës Yellen dhe zyrtarëve të tjerë vijnë mes rënies së çmimit të aksioneve të bankës First Republic me seli në San Francisco dhe falimentimit të bankës Signature, një kompani e rëndësishme në tregun e kriptomonedhave.

Administrata e Presidentit Biden u doli në mbrojtje depozituesve në bankat Signature dhe Silicon Valley, një financuese e madhe e bizneseve të reja teknologjike që gjithashtu falimentoi këtë muaj.

Presidentja e Bankës Qendrore Europiane, Christine Lagarde, u përpoq të zbusë tensionet në Bruksel, pas njoftimeve të zyrtarëve zviceranë për marrëveshjen e bankës UBS për të blerë bankën globale të investimeve dhe kompaninë e shërbimeve financiare, e cila ndodhet në vështirësi, Credit Suisse.

“Kemi shumë besim se kapitali dhe likuiditeti i bankave të eurozonës janë në pozitë të kënaqshme”, tha zonja Lagarde.

Investitorët aziatikë ishin të shqetësuar, përfshirë ata në Shangai, ndërsa zyrtarët kinezë këmbëngulën se sipërmarrja e përbashkët me bankën Silicon Vlley është e qëndrueshme.

Senatori amerikan, Marco Rubio, kërkoi rishikimin e zotërimeve kineze të bankës, për t’u siguruar se firmat amerikane që punojnë me teknologji të ndjeshme, nuk janë blerë nga interesat kineze.

Qeveria amerikane veproi për ta penguar përhapjen e asaj që ekonomistët e shohin si një sëmundje ngjitëse, thotë ekspertja financiare Diane Ellis.

“Kjo mund të ndodhë kur një bankë falimenton dhe dështimi i saj shkakton dështimin e një banke, institucioni tjetër financiar ose bizneseve të tjera, duke shkaktuar dëme të konsiderueshme në ekonominë reale”, thotë zonja Ellis.

All these efforts are aimed at avoiding a repeat of the shock that the real estate market suffered in 2008, causing the failure of hundreds of banks and plunging the world into recession./ VOA

Lajmet e fundit nga