LEXO PA REKLAMA!

SHKARKO APP

US raises interest rates despite banking turmoil

2023-03-23 08:25:00, Ekonomi CNA
US raises interest rates despite banking turmoil
Illustrative photo

The US central bank has raised interest rates again, despite fears that the move could add to the financial turmoil following a series of bank failures.

The Federal Reserve raised its key rate by 0.25 percentage points, calling the banking system "sound and resilient."

But it also warned that the fallout from bank failures could hurt economic growth in the coming months.

The Fed has raised borrowing costs in an effort to stabilize prices. But the sharp increase in interest rates since last year has put strain on the banking system.

Dy banka amerikane - Silicon Valley Bank dhe Signature Bank - u rrëzuan këtë muaj, duke u përkulur pjesërisht për shkak të problemeve të shkaktuara nga normat e larta të interesit.

Ka shqetësime për vlerën e obligacioneve të mbajtura nga bankat pasi rritja e normave të interesit mund t'i bëjë ato obligacione më pak të vlefshme.

Bankat priren të mbajnë portofole të mëdha obligacionesh dhe si rezultat janë në humbje të konsiderueshme të mundshme. Rënia e vlerës së obligacioneve të mbajtura nga bankat nuk është domosdoshmërisht problem nëse ato nuk janë të detyruara t'i shesin ato.

Autoritetet në mbarë botën kanë thënë se nuk mendojnë se dështimet kërcënojnë stabilitetin e gjerë financiar dhe duhet të shpërqendrohen nga përpjekjet për të vënë nën kontroll inflacionin.

Javën e kaluar, Banka Qendrore Evropiane rriti me 0.5 pikë përqindje normën bazë të interesit.

Banka e Anglisë do të marrë vendimin e saj për normën e interesit të enjten, një ditë pasi shifrat zyrtare treguan se inflacioni u rrit papritur në shkurt në 10.4% .

Kryetari i Rezervës Federale, Jerome Powell tha se Fed mbetet e fokusuar në luftën e saj të inflacionit. Ai e përshkroi bankën e Silicon Valley si një "të jashtëzakonshëm" në një sistem financiar të fortë.Por ai pranoi se trazirat e fundit ka të ngjarë të zvarriten në rritje, me ndikimin e plotë ende të paqartë.

Ndikimi ekonomik

Parashikimet e lëshuara nga banka tregojnë se zyrtarët presin që ekonomia të rritet vetëm 0.4% këtë vit dhe 1.2% në 2024, një ngadalësim i mprehtë nga norma dhe më pak se zyrtarët e parashikuar në dhjetor.

Njoftimi nga Fed gjithashtu zbuti deklaratat e mëparshme në të cilat thuhej se rritjet "të vazhdueshme" të normave të interesit do të nevojiteshin në muajt në vijim.

Rritja e normës të së mërkurës është e nënta në radhë nga Fed. Ajo ngre normën në bazë të interesit në 4.75%-5%, nga afër zeros një vit më parë , niveli më i lartë që nga viti 2007.

Normat më të larta të interesit nënkuptojnë se kostoja për të blerë një shtëpi, për të marrë hua për të zgjeruar një biznes ose për të marrë borxhe të tjera rritet.

Duke e bërë një aktivitet të tillë më të shtrenjtë, Fed pret që kërkesa të bjerë, duke ulur çmimet.

Kjo ka filluar të ndodhë në tregun e banesave në SHBA, ku blerjet janë ngadalësuar ndjeshëm gjatë vitit të kaluar dhe çmimi mesatar i shitjeve në shkurt ishte më i ulët se një vit më pare, rënia e parë e tillë në më shumë se një dekadë.

Por në përgjithësi ekonomia është mbajtur më mirë se sa pritej dhe çmimet vazhdojnë të rriten më shpejt se norma prej 2% që konsiderohet e shëndetshme.

Inflacioni, norma me të cilën çmimet rriten, u rrit me 6% në 12 muajt deri në shkurt. Kostoja e disa artikujve, përfshirë ushqimin dhe biletat ajrore, po rritet edhe më shpejt.

Përpara dështimeve të bankave, zoti Powell kishte paralajmëruar se zyrtarët mund të kenë nevojë të shtyjnë normat e interesit më të larta se sa pritej për të vënë situatën nën kontroll.

Projeksionet e bankave tregojnë se politikëbërësit presin që inflacioni të bjerë këtë vit, por më pak se sa pritej disa muaj më parë.

Megjithatë, ata parashikojnë norma interesi prej afërsisht 5.1% në fund të 2023, të pandryshuara që nga dhjetori , duke nënkuptuar se Fed është gati të ndalojë së shpejti rritjen e normave.

Powell described the effect of the recent turmoil as "the equivalent of a rate hike."

He said the Fed may be able to raise its key rate less aggressively if turmoil in the financial system prompts banks to curb lending and the economy slows more quickly.

But he reiterated that the Fed would not shy away from its fight against inflation.

"We need to reduce inflation to 2%," he said. "There are real costs to reduce it to 2%, but the costs of failure are much higher."/ CNA.al

Lajmet e fundit nga