LEXO PA REKLAMA!

SHKARKO APP

Abandoned by his parents, the 14-year-old begs to support himself and his grandmother/ Fiction solves the problem, enrolls in school

2022-10-07 20:57:00, Denoncim CNA
Abandoned by his parents, the 14-year-old begs to support himself and his
Illustrative photo

He hasn't done a day of school, his only school is begging on the street. He does not know his mother because he was abandoned by her when he was small, while his father is a drug user. The only precious thing in his life is his grandmother, who never turned her back on him.

Fiks journalists got to know the story of Michelangelo in the month of September and since then all the institutional stones have moved to give the 14 year old help and above all knowledge.

Mikelanxhelo tregon se jeton me gjyshen e tij në rrugën “Jordan Misja” në Tiranë. Gjyshja është e moshuar dhe kanë vetëm njëri tjetrin. Ai duhet të lypi çdo ditë për të siguruar një sasi parash që siç shprehet ai ” të blejmë bukë dhe kos”.

Historia e tij të rrënqeth tek tregon se e ëma e ka braktisur fare të vogël, pasi me të atin përdorues të lëndëve narkotive në familje ushtrohej dhunë ndaj saj.  Prindërit divorcohen dhe  për rritjen e tij është kujdesur gjyshja , që aktualisht është e pamundur fizikisht për ta bërë ende. Kështu që barra e familjes i ka mbetur Mikelanxhelos. ” Nuk di as të shkruaj as të lexoj, njoh vetëm lekët pasi më ka mësuar gjyshja t’i numëroj” shprehet ai.  Gazetarëve të Fiksit ai i shpreh dëshirën  që ka për të shkuar në shkollë, por edhe hallin se nuk ka kush të kujdeset për gjyshen dhe nuk ka rroba për t’u veshur për shkollë. Më pas të gjithë rrëfimin e tij e mbyll me një frikë të madhe që ka ” Kam frikë nëse nëna ndërron jetë unë me kë do të rri?”

Fiksi pas kësaj histori të trishtë referoi në institucione si një rast urgjent për ndërhyrje. Fillimisht në datë 16 shtator 2022 përmes një telefonate dhe më pas në  një takimë në zyrat e  ALO 116 111 të Linjës Kombëtare të Ndihmës për Fëmijët në Shqipëri. Në po të njëjtën datë nga ana e zyrave të  Linjës Kombëtare të Ndihmës për Fëmijët në Shqipëri  u bë dhe referimi i këtij rasti drejt Punonjëses për Mbrojtjen e Fëmijëve në Njësinë Administrative Nr. 9 në Tiranë.  Por edhe pse kishin kaluar më shumë se 10 ditë nga referimi i këtij rasti, 14 vjeçari fokusohej nga kamerat e Fiksit se gjatë orëve të vona të natës endej rrugëve. Të ndodhur në këto kushte redaksia e Fiks Fare u interesua për të dytën herë pranë zyrave të Njësisë së Mbrojtjes së Fëmijëve ku të vetmin argument që dhanë përmes një e-maili ishte se: ” Gjatë vizitës nuk kemi gjetur njeri në banesë dhe kemi lënë porosi te anëtarët e komunitetit që ta informojnë gjyshen të paraqitet pranë zyrave tona për ndihmë, duke qenë se zonja nuk disponon nr. kontakti dhe gjatë orëve të paradites nuk gjendet në banesë”.

On September 29, the editors of Fiks Fare through an e-mail inform the Ministry of Health and Social Protection about the case, where the latter, after assessing the situation, decided to send the 14-year-old, together with his grandmother, to Korça, where they also live. . Where the social service of the city made it possible for Michelangelo to start school from the first grade. Michelangelo sends a video message to the editors of Fiksi where he says that thanks to them he managed to go to school./ tch

Lajmet e fundit nga