LEXO PA REKLAMA!

SHKARKO APP

Raporti 2022/ Organi i Prokurorisë ka trajtuar mbi 61 mijë kallëzime, 5440 çështje të dërguara në gjykatë për pushim

13 Prill 2023, 11:33, Aktualitet CNA
Raporti 2022/ Organi i Prokurorisë ka trajtuar mbi 61 mijë
Kryeprokurori Olsian Çela

Kryeprokurori Olsian Çela ka folur për raportin mbi gjendjen  e kriminalitetit për vitin 2022.

Çela është ndalur tek disa tregues të performancës së Prokurorive, problematikave dhe çështjeve që kërkojnë vëmendje.

Sipas raportit, gjatë vitit 2022, në organin e prokurorisë janë trajtuar 61045 materiale kallëzuese që përbën një rritje prej 0,11% në krahasim me vitin 2021. Janë ndjekur gjithsej 48250 procedime penale, që përbëjnë një rritje prej 1,63% në krahasim me vitin 2021, nga të cilat 25708 janë procedime penale të regjistruara, me një ulje prej 9,32% në krahasim me vitin 2021 dhe 677 procedime penale të rifilluara, që tregon ulje prej 27,52 % në krahasim me vitin 2021. Janë mbartur 21865 procedime penale me rritje prej 20,19% krahasuar me procedimet e mbartura në vitin 2021. Është vendosur mosfillimi për 12795 referime dhe kallëzime penale, që do të thotë një ulje prej 5,23% në krahasim me vitin 2021.

Gjatë vitit 2022 janë përfunduar 25853 çështje që përbën rritje prej 0,64 % të çështjeve të përfunduara krahasuar me vitin 2021, prej të cilave: 42,49% janë dërguar për gjykim, 25,30% janë pushuar, 30,03% janë pezulluar dhe 2,18% janë transferuar në prokuroritë kompetente.

Janë dërguar në gjykatë 10984 çështje, me akuzë ndaj 12936 të pandehurve, të cilat përbëjnë 66.87% të totalit të çështjeve në raport me çështjet e pushuara. Krahasuar me vitin 2021 rezulton një rritje prej 4,64 e numrit të çështjeve të dërguara në gjykatë dhe 4,80% e numrit të të pandehurve dërguar në gjykatë.

Janë dërguar në gjykatë për pushim 5440 çështje, që përbëjnë 33,13% të totalit të çështjeve në raport me çështjet e dërguara për gjykim, ose krahasuar me vitin 2021 me rritje 16,09% të çështjeve të pushuara, prej të cilëve 41,91% janë pushuar për mungesë fakti. Nga të dhënat rezulton se për 140 çështje gjykata ka vendosur kthimin e akteve dhe vazhdimin e hetimeve ose me ulje 2,78% krahasuar me vitin 2021, ndërsa në 6 çështje është vendosur kthimi i akteve dhe formulimi i akuzës, shifër e njëjtë me vitin 2021.

Në lidhje me vendimet e gjykatës, nga të dhënat statistikore rezulton se në vitin 2022 mbi kërkesat për gjykim të prokurorëve nga gjykata janë dënuar 10546 të pandehur dhe për 217 të pandehur është dhënë vendim për deklarimin të pafajshëm, që zënë 2% të personave të dënuar, ose krahasuar me vitin 2021 me rritje 14,53% e numrit të pandehurve të dënuar./ CNA.al

Lajmet e fundit nga