LEXO PA REKLAMA!

SHKARKO APP

Njohja e patentave shqiptare në Gjermani/ Hyn në fuqi vendimi i Bundesratit

26 Mars 2022, 20:25, Politikë CNA

Duke nisur që nga dita e sotme, Gjermani lejon konvertimin e patentave për shoferët nga Shqipëria e Kosova. Vendimi i marrë nga autoritetet gjermane është publikuar sot në Fletoren Zyrtare. Bundesrati gjerman vendosi me 11 shkurt 2022 që të lejojë konvertimin e patentave nga këto shtete, vendim i cili është marrë unanimisht nga 16 landet e Gjermanisë.

Në vendim thuhet se kategoritë e patentave të shtetasve të Kosovës për të cilat lejohet konvertimi janë: AM, A1, A2, A, B, BE, C1, C1E, C, CE, D1, D1E, D, DE.

Sa i përket kategoritë e patentave të cilat janë lëshuar nga autoritetet shqiptare dhe lejohet konvertimi në Gjermani, ato janë:  A1, A2, A, B, BE, C1, C1E, C, CE, D1, D1E, D, DE.

Kriter për konvertimin është edhe koha e lëshimit të dokumentit. Lejohet konvertimi i patentave të lëshuara nga autoritetet e Kosovës përpara datës 1 mars 2018, ndërsa për Shqipërinë ato të lëshuara përpara datës 24 janar 2017. Për dokumentet e lëshuar përpara këtyre datave, kërkohet një proces verifikues i veçantë.

?Më datën 25 mars të vitit 2022 është publikuar në Fletoren Zyrtare të Gjermanisë Bundesgesetzblatt,vendimi për njohjen e patentave të shoferëve të Kosovës dhe Shqipërisë. Kjo Fletore mban numrin 11 Pjesa e Parë. Ndërsa vendimi është nënshkruar më datën 18 mars 2022 nga ministri për Digjitalizim dhe Komunikacion dhe ministrja e Brendshme Nancy Feaser.

Publikimi i vendimit të Fletoren Zyrtare nënkupton që ky vendim hyn menjëherë në fuqi.Tanimë është i mundur verifikimi dhe konvertimi i patentave të shoferëve nga Shqipëria e Kosova në të gjithë Gjermaninë. Deri tani një gjë e tille lejohej vetëm në disa pjesë të Gjermanisë. Konvertimi duhet kërkuar në autoritetet e zonës ku jetoni, pra ADAC ose Strassenverkehrsamt. Bundesrati gjerman vendosur me 11 shkurt 2022 që të lejojë konvertimin e patentave nga këto shtetas, vendim i cili është marrë unanimisht nga 16 landet e Gjermanisë.

Në vendim thuhet se kategoritë e patentave të shtetasve të Kosovës për të cilat lejohet konvertimi janë: AM, A1.A2.A.B.BE.C1.C1E.C.CE.D1.D1E.D.DE.

Sa i përket kategoritë e patentave të cilat janë lëshuar nga autoritetet shqiptare dhe lejohet konvertimi në Gjermani, ato janë:  A1,A2,A,B,BE,C1,C1E,C,CE,D1,D1E,D,DE.

Lejohet konvertimi i patentave të cilat janë lëshuar nga autoritetet kosovare nga data 1 mars 2018 e më vonë, ata të lëshuara më parë detyrohet t?i nënshtrohet verifikimit nga autoritetet e Kosovës.

Sa i përket Shqipërisë, lejohet konvertimi i patentave të lëshuara nga data 24 janar 2017 ,për ata të lëshuara para kësaj date, duhet t?i nënshtrohen verifikimit.

Një pikë e rëndësishme është fakti që nuk lejohet pas marrjes së vendimit nga autoritetet gjermane, që personat të cilat nuk kanë patentë dhe kanë vendbanimin në Gjermani, të marrin një të tillë në Shqipëri apo Kosovë, e më tej të kryejnë procesin e konvertimit të Gjermani?, ka sqaruar në një video mesazh gazetari i Deutsche Ëelle, Bahri Cani./ CNA.al

Lajmet e fundit nga