Me rrugën e Arbërit, “Dibra Park” është më afër. Mirësevini!

1 Gusht 2022, 17:33, Qyteti im CNA
Me rrugën e Arbërit, “Dibra Park” është më
"Ura e Vashës", segment i rrugës së Arbërit

Ndërtim i rrugës së Arbërit, ka bërë që të kthehen sytë gjithnjë e më shumë nga Dibra.

Nëse deri dje ishte një zonë e harruar, evidentohej si shumë larg për të shkuar atje, tashmë gjërat kanë ndryshuar.

Megjithëse rruga nuk ka mbaruar plotësisht dhe po punohet intensivisht për të mbyllur këtë projekt të rëndësishëm, shumë dibranë e vizitorë e kanë shkelur Dibrën këtë vit.

Vëmenndja sa vjen e shtohet.

Kthimi i dibranëve në vendin e tyre ka bërë që të riparohen shtëpi, të punohen tokat, të ndërtohen lokale e bujtina, për të krijuar kushte sa më të mira për turistët dhe vizitorët që, për hir të së vërtetës duhet thënë se sa vijnë e shtohen.

Nuk duhen me 4-5 orë për të shkuar në Dibër, për një orë je aty dhe me pak orientim nga mikpritësit ti mund të vizitosh vende të mrekullueshme.

Pika turistike që vetë Zoti i ka skalitur dhe të lënë pa fjalë.

Vendet që mund të vizitosh në Dibër janë të shumta.

Në vazhdimësi do përpiqemi të sjellim bukuritë natyrore, bujtinat ku turistët mund të rehatohen, do t'ju tregojmë për ushqimet e shijshme dhe mikpritjen dibrane.

Me rrugën e Arbërit, “Dibra Park” është më

Sot po ju prezantojmë me “Dibra Park”

“Dibra Park” është një ambient që gjendet në luginën e Llixhave të Peshkopisë, një nga luginat më të vizitueshme, jo vetëm për bukurinë që ofron, por për klimën dhe ujin kurativ që gjendet aty.

Nga shkëmbinjtë që ndodhen në krah të ambinetin “Dibra Park”, buron uji i ftohtë kurativ, që shërben për të shëruar shumë sëmundje rreomatizmale.

I ndërtuar një ambien më vetë, i pastër dhe i bukur, të gjithë ata vizitorë që duan të qetësojnë dhimbjet e tyre, mund ta përdorin ujin kurativ, të cilin lokali jua ka bërë të mundur falë kushteve të krijuara. Duke ndërtuar vaska të vogla ku pushuesit mund të fusin këmbët dhe ashtu të qetë ju ofrohet shërbim dhe kujdesje nga lokali.

Me rrugën e Arbërit, “Dibra Park” është më

Tek “Dibra Park”, ose “Lugina e Shërimit”, siç njihet nga banorët e zonës, sepse brez pas brezi kjo luginë e bukur iu ka shërbyer për t’ju qetësuar dhimbjen njerëzve, do të gjeni edhe ujërat e ngrohta termale, aq kurative dhe të domosdoshme për njerëzit që vuajnë nga sëmundje rreomatizmale, por jo vetëm.

Por, “Dibra Park” nuk ofron vetëm këto bukuri natyrore që ia ka falur Zoti në prag të derës.

Për turistët më aktiv vendas dhe të huaj, që duan aventurën dhe duan të shikojnë malet dhe luginat e zonës, ofrohet transporti i sigurtë për tu ngjitur në Malin e Korabit, në Bjeshkët e Gramës apo për të parë nga lart vargmalet e Deshatit.

Me rrugën e Arbërit, “Dibra Park” është më

Panorama që ofrohet është një mrekulli natyrore, ndaj ju ftojmë të gjithëve të shkoni dhe të vizitoni këto vende të bukura.

Ku nuk do t’ju mungojë, pastërtia, shërbimi i kulturuar, ushqimi i mirë dhe për ju që doni të rrini më gjatë aty, bujtinat e fresketa në verë dhe të ngrohta në dimër.

Llixhat e Peshkopisë (ujrat termale):

Llixhat e Peshkopisë ndodhen rreth 1.5 km larg qëndrës së qytetit. Ato buronjë nga formacionet e gipseve të malit të Korabit. Janë dy burime sulfurore me nje temperature 35-43.5 gradë celcus dhe me nëj prurje prej 14 litrash për second. Ato kanë përmbatje kaliumi dhe sulfatesh. Efektet e tyre lidhen me sëmundjet e rrugës së frymëmarrjes si astma bronkiale, bronshite, reomatizmi, diabeti, sëmundjet e lëkurës dhe problemet gjenekologjike. Sipas specialistëve ujrate llixhave të qytetit Peshkopi janë më të nxehta dhe si rrjedhojë janë më efektivë në shpejtësinë e shërimit të sëmundjeve.

Me rrugën e Arbërit, “Dibra Park” është më

Ku shtrihet Dibra

Dibra ndodhet në verilindje të Shqipërisë, në një terren pothuajse malor. Ajo shtrihet në dy anët e Drinit të Zi duke u kufizuar në lindje me malin e Korabit, mali me i madh në Shqipërisë dhe në perendim nga vargmalet e Lurës. Rethi i Dibrës ka nje reliev kodrinor-malor qe varion nga 350 m (lug drinit te zi) deri ne 2751 ne majen e Korabit. Eshtë një zonë ku zoti është treguar shumë bujarë me bukuritë dhe resulset natyrore të cilat Dibra posedon./CNA.al

Me rrugën e Arbërit, “Dibra Park” është më

Lajmet e fundit nga