LEXO PA REKLAMA!

SHKARKO APP

Hungaria, në krizë për mjekë/ Largohen drejt Evropës Perëndimore

4 Qershor 2023, 13:58, Kosova & Bota CNA

Hungaria, në krizë për mjekë/ Largohen drejt Evropës

Gjatë dekadës së fundit, rreth 8,500 profesionistë shëndetësorë janë larguar në vende të tjera evropiane. Tani Hungaria ka një nga raportet më të ulëta të mjekëve për banor në bllok.

Me gjithë përpjekjet e qeverisë, mjekët hungarezë po largohen nga vendi për paga më të mira dhe kushte më të pranueshme pune në Evropën Perëndimore, duke e lënë sistemin e kujdesit shëndetësor të vendit të merret me objektet me staf të pamjaftueshëm dhe periudha më të gjata pritjeje.

Mbi 800 mjekë hungarezë kërkuan një certifikatë për të praktikuar jashtë vendit vitin e kaluar, sipas shifrave zyrtare, duke e çuar numrin total të lëshuar gjatë dekadës së fundit në 8,500.

Kjo mund të çojë në një situatë katastrofike në një vend me pak më shumë se 33,000 mjekë për një popullsi prej 9,7 milionë banorësh, ose afërsisht 3,5 mjekë për 1,000 banorë - më e ulët se mesatarja 3,9 për BE-në.

Në vitin 2022, departamentet e spitaleve hungareze u mbyllën për një total prej mbi 46,000 ditësh. Pak më shumë se një e treta e atyre ditëve (15,000) kishte mungesë të stafit, me 8% të tjera (3,729 ditë) për mungesën e nevojave.

Për Drejtorinë e Përgjithshme Kombëtare për Spitalet (OKF?), vendi nuk po sheh "emigrim sistematik" të profesionistëve të tij të kujdesit shëndetësor. “Bazuar në certifikatat e lëshuara, kujdesi shëndetësor hungarez nuk është aspak i kërcënuar nga punësimi i profesionistëve shëndetësorë jashtë vendit”, shtoi OKF?. Drejtoria, e cila ushtron të drejtat e pronësisë shtetërore në 102 spitale, shtoi se numri i mjekëve u rrit me 10% që nga viti 2010.

Lajmet e fundit nga