LEXO PA REKLAMA!

SHKARKO APP

E fundit!

x

Why does the earth "pulse" every 26 seconds?

2023-01-26 08:33:00, Kuriozitete CNA

Why does the earth "pulse" every 26 seconds?

Every 26 seconds, the Earth "pulses" under our feet. This pulse is not strong enough for us to feel it, but seismologists around the world have been able to document it with their instruments. In fact, knowledge of this pulse has existed for decades. But what do we really know about this strange phenomenon?

During the early 1960s, Jack Oliver was a researcher at Columbia University's Geological Observatory in New York. At that time, he published a study of a "microseismic storm" with periods of about 26-27 seconds, and became the first to document this mysterious pulse.

Në studimin e tij, Oliver thoshte se pulsi dukej se e kishte origjinën në “Oqeanin Atlantik Jugor ose Ekuatorial”, dhe hodhi 2 hipoteza në lidhje me mekanizmin e burimit të tij. Hipoteza më e mundshme ishte që pulsi u krijua nga valët e shpërndara të oqeanit që përplaseshin në bregun e Gjirit të Guinesë. Por një hipotezë e dytë, sugjeronte se pulsi ishte një lloj “dridhjeje harmonike” që lidhej me aktivitetin magmatik nën Oqeanin Atlantik Jugor.

Madje Oliver e kuptoi se pulsi ishte më i fortë gjatë muajve të verës në Hemisferën Veriore, kur në Hemisferën Jugore është dimër. Në atë kohë, ai nuk kishte në dispozicion instrumente të avancuara si sizmometrat dixhitalë. Ndaj Oliver bënte regjistrime në letër, të cilat mund të kenë kufizuar aftësinë e tij për ta studiuar pulsin me më shumë detaje.

Why does the earth "pulse" every 26 seconds?

Rreth 20 vjet më vonë, një studiues me Shërbimin Gjeologjik të SHBA-së e analizoi më tej mikrosizmikën e çuditshme. Geri Holkomb, zbuloi se pulsi ishte më i fortë në periudha të caktuara, gjë që duket se mundësoi kërkime më të hollësishme mbi natyrën e tij.

Mjerisht, pavarësisht përpjekjeve të Holkomb dhe Oliver, veprat e tyre mbetën pothuajse të panjohura. Por në vitin 2005, studenti i sapo-diplomuar Greg Bensen e ringjalli interesin për pulsin e Tokës. Në atë kohë, Bensen po punonte me të dhënat sizmike në Universitetin e Kolorados.

Një ditë, mentori i tij shkencor i kërkoi atij të paraqiste atë që po punonte dhe ai nxori disa të dhëna. Në atë moment zbuloi një sinjal të fortë që vinte nga diku larg. Majk Ricuoler, sizmolog në Universitetin e Kolorados, e përshkroi përvojën e tij me pulsin në një intervistë për “Discover”. Kur ai dhe studiuesi i atëhershëm post-doktoral, Nikolai Shapiro, nisën vëzhgimin e pulsit, ata kuptuan se po ndodhte diçka e çuditshme.

Por ata nuk e kishin idenë se çfarë ishte. I hutuar, ekipi ekzaminoi sinjalet, analizoi të dhënat dhe kontrolloi instrumentet e tyre përpara se të arrinte në përfundimin se ajo lëkundje mikrosizmike ishte e vërtetë. Më pas ata e lokalizuan origjinën e pulsit në një vend të vetëm në Gjirin e Guinesë, në brigjet perëndimore të Afrikës.

Why does the earth "pulse" every 26 seconds?

Më pas iu rikthyen studimeve të Oliver dhe Holkomb dhe e botuan studimin e tyre në 2006. Ndërkohë në vitet 2010, një student tjetër i sapo-diplomuar arriti të analizonte pulsin në detaje. Garret Oler, punonte në anë kohë në laboratorin e sizmologut Dag Viens në Universitetin e Uashingtonit.

Edhe studimi i tij zbuloi se burimi i pulsit ishte në Gjirin e Guinesë. Edhe kur nuk ka tërmete apo vullkane që shpërthejnë, zhurma sizmike ekziston në sfond. Sipas Ricuoler, arsyeja kryesore është Dielli. Ai e ngroh ekuatorin më shumë se polet, dhe kjo gjë gjeneron erëra, stuhi, rryma dhe valë oqeanike.

Pastaj, kur një valë godet një vijë bregdetare, energjia transferohet në Tokë. Kjo thotë ai, është e ngjashme me mënyrën se si trokitja mbi një tavolinë e deformon zonën pranë kyçit të dorës. Por energjia nga trokitja transmetohet ende nëpër tryezë dhe mund të ndihet në skajin e kundërt.

Kur valët udhëtojnë përtej oqeanit, ndryshimi i presionit në ujë mund të mos ketë shumë ndikim në fundin e oqeanit. Por kur dallga godet shelfin kontinental, ku toka e fortë është më afër sipërfaqes, presioni e deformon fundin e oqeanit (ashtu si goditja në një tavolinë deformon sipërfaqen e saj) dhe shkakton impulse sizmike që pasqyrojnë aktivitetin e valës.

In 2013, Oler presented his findings at the American Seismological Society conference. However, not everyone seemed to agree. In another study published in 2013 by a team led by Yingjie Xia of the Institute of Geodesy and Geophysics in Wuhan, China, a different explanation was presented: volcanoes.

And in fact, there is at least one volcano on Earth (Aso Volcano in Japan) that produces a microseismic somewhat similar to this one that is recorded every 26 seconds. But it is not the only debate. Another question still remains unanswered: Why does the pulse originate in the Gulf of Guinea? What makes it unique? Unfortunately, researchers have not yet provided an answer.

Translated by CNA.al

Lajmet e fundit nga