LEXO PA REKLAMA!

SHKARKO APP

What would happen if aliens landed on Earth?

2023-08-29 07:43:00, Kuriozitete CNA

What would happen if aliens landed on Earth?

An incredible scene. You are left speechless by an incredible image. And yet you know what it is: it's an alien spaceship. And you are the first witnesses of contact with another intelligent civilization from outer space.

Science fiction books and movies are full of such scenes, and each author offers different solutions for how to deal with such a situation, depending on whether the aliens will be peaceful (and they generally are when they are most smarter than us), or if they have hostile intentions (having destroyed their home planet, and seek to colonize other planets).

But has anyone actually thought of drawing up an intervention protocol, in case you are faced with an alien contact?

"Any such protocol is premature, because we must first identify the nature of the alien objects we encounter, and understand their purpose. Once we know what information they are looking for, we can decide how to respond," said astronomer Abraham Leb, director of the Institute for Theory and Computation at Harvard University, USA.

Leb is considered one of the leading experts in the search for extraterrestrial civilizations, and he is famous for some of his provocations. For example, in 2017, when the first asteroid of interstellar origin, Oumuamua, was identified, it proposed to study its nature in more depth, including the hypothesis that it may be a technological object created by an alien civilization.

What would happen if aliens landed on Earth?

In fact, there is even someone drawing up a plan for the fateful encounter, the Seti Post Detection Hub, inaugurated in November 2022 at the University of St. Andrews in the United Kingdom. The coordinator of the multidisciplinary research group (which includes astronomers, biologists, neuroscientists, computer scientists along with psychologists, philosophers, lawyers and artists) is John Eliot, a researcher in computational linguistics at the same university.

"At the moment there are no protocols from government agencies or international organizations, including the United Nations," says Eliot. And the Post Detection Hub Kit aims to work to solve this problem.

Tashmë ekzistojnë një sërë rregullash që duhen ndjekur në rast kontakti me alienët. Fjala është për dokumentin me titull  “Deklarata e parimeve mbi kryerjen e kërkimeve për jetë inteligjente jashtëtokësore (Seti Protocol), miratuar nga Grupi i Përhershëm i Studimit Seti i Akademisë Ndërkombëtare të Astronautikës.

Megjithatë, ai merret me vërtetimin e një sinjali radioje të konsideruar “inteligjent” që vjen nga hapësira, dhe me mënyrat në të cilat përhapet lajmi. Pra, Protokolli Seti merret vetëm me kontaktet në distancë, dhe kur është vërtetuar me siguri se sinjali i mbledhur është me origjinë aliene.

Për këtë arsye është ngritur një grup pune, i aftë të ofrojë ndihmë për të gjitha çështjet që mund të lindin në rastin e një sinjali të konfirmuar, nga analizat shkencore deri tek diskutimet publike të çështjeve politike, sociale, psikologjike, filozofike, fetare.

Por le të rikthehemi te hipoteza e zbarkimit të alieanëve në Tokë. Çfarë situatash mund të supozojmë? Të parat që do të mobilizoheshin, do të ishin forcat e armatosura të vendeve të përfshira, të cilat do të vendoseshin në gjendje gatishmërie, gati për të kontrolluar dhe izoluar zonat e prekura.

Bazuar në informacionin e disponueshëm, forcat ushtarake mund të zhvillojnë plane mbrojtëse dhe kundërmasa, nëse të huajt shfaqen potencialisht kërcënues. Sa i përket popullatës civile, mund të aktivizohen procedurat e parashikuara nga protokollet e evakuimit dhe grumbullimit në strehimore në rast rreziku.

What would happen if aliens landed on Earth?

Ndërkohë, gjithçka që ndodh do të kishte një jehonë botërore, live, në media dhe në rrjetet sociale. Mbështetja psikologjike për qytetarët do të ishte shumë e rëndësishme, pasi disa mund të tronditeshin shumë nga një ngjarje e tillë. Ndoshta do të dilte një sekt që do t’i cilësonte jashtëtokësorët si shpëtimtarë ose si shfarosës të njerëzimit.

Për këtë qëllim, mund të krijohen qendra këshillimi për të ofruar mbështetje emocionale. Në një situatë të tillë të jashtëzakonshme, do të ishte i dëshirueshëm një bashkëpunim mes qeverive dhe shkencëtarëve nga e gjithë bota, për të mbledhur sa më shumë informacion mbi natyrën e alienëve dhe synimet e tyre, duke përdorur mjete të avancuara të mbikëqyrjes, si satelitët, dronët dhe avionë spiunazhi.

Po ashtu duhet të ngriheshin grupe ekspertësh për të studiuar alienët dhe teknologjinë e tyre. Ato mund të vlerësojnë kërcënimet e mundshme, dhe të bëjnë rekomandime për veprimet që duhen ndërmarrë, përfshirë përpjekjen për të krijuar një kanal komunikimi me të ardhurit për të nisur një dialog paqësor.

Por si mund të komunikojmë me alienët?

Xhon Eliot thotë:”Unë kam zhvilluar disa modele komunikimi, bazuar në gjuhët përfaqësuese të njeriut dhe tek ato të disa kafshëve si delfinët, modele që janë krijuar për të identifikuar gjuhën e jashtëtokësorëve dhe për të zbuluar sintaksën e saj”.

Por, ashtu si në rastin e dy njerëzve që nuk flasin të njëjtën gjuhë, do të na duhet diçka që na lejon të lidhim një kuptim me shenjat (apo fjalët) e përdorura. Teknologjia që do të përdoret do të varet nga lloji i takimit. “Nëse vjen një sinjal nga një planet i largët, mjeti kryesor do të jetë analiza llogaritëse dhe aplikimi i algoritmeve”- vazhdon Eliot.

But it won't be easy, as words can always be deceiving. However, if our "meeting" takes place over great distances, this would nullify any threat. But it would leave open the problem of how this "contact" should be managed./ Adapted from CNA

Lajmet e fundit nga