LEXO PA REKLAMA!

SHKARKO APP

The Albanian poet, Irma Kurti is published in France

2022-09-28 11:10:00, Kulturë CNA
The Albanian poet, Irma Kurti is published in France
Albanian poet Irma Kurti

Another success for the creativity of the Albanian poet Irma Kurti. After recent publications in Canada, Cameroon, the Philippines and Pristina, her poetry "travels" to France. The book is entitled "Ce n'est pas un rêve" (It is not a dream) and is published by Le Lys Bleu Èditions. It contains verses of poets written over the years. The translator of the poems from English to French is Gaya Esau.

The Albanian poet comments on the news of the book's publication as follows: "This collection takes its title from a poem, but for me it has a symbolic meaning. Publishing in France has been my early dream and I am happy that it is now a tangible reality.”

Në parathënien e librit citohet gazetarja italiane Grazia Pia Licheri e cila shkruan për krijimtarinë e poetes: “Me një gjuhë të thjeshtë e të drejtpërdrejtë, poetja Irma Kurti na ofron edhe një herë një shumëllojshmëri ndjesish, një lloj ditari në vargje që hap dyert e reflektimit ndaj temave intime dhe ekzistenciale. Irma Kurti arrin drejt e në zemrën e lexuesit, duke hedhur poshtë si gjithmonë idenë se poezia është një mjet i zgjedhur për disa, sepse format narrative të mbushura me zbukurime dhe shtojca letrare nuk i përkasin aspak stilit të saj. Atëherë është emocioni vetë që e merr fjalën përmes një kujtimi, një imazhi, një mendimi, të përshkruara në mënyrë kaq të saktë saqë ta lejojë lexuesin të hyjë në majë të gishtave në jetën e autores, duke ruajtur ndërkohë identitetin e tij.”

Irma Kurti has published 26 books in Albanian, 17 in Italian, 9 in English and 2 in French. She has translated 11 books by different authors, as well as all her works in Italian and English. Her books, in addition to Albania, have also been published in the United States of America, Canada, France, Italy, Romania, Kosovo, the Philippines and Cameroon./ CNA.al

Lajmet e fundit nga