LEXO PA REKLAMA!

SHKARKO APP

From wasting foundations to hypocrisy/ ​​Why are some spiritual people not religious?

2022-10-02 12:00:00, Kulturë CNA

From wasting foundations to hypocrisy/ ??Why are some spiritual people not

Today we live in a pluralistic society with many perspectives and it is difficult to stick to just one ideology.

This is especially true, it seems, when it comes to religion. The problem with adopting only one religious philosophy or "way of life" is that you will invariably exclude or offend another person with a different belief system.

It is a conundrum to identify as a particular religion or spiritual movement.

Fetë tradicionale vazhdojnë të përfaqësojnë shumicën e besimtarëve, por ka një prirje në rritje që duhet diskutuar. Realiteti se ndryshimi është i nevojshëm po njihet dhe trajtohet, por rregullimet janë të ngadalta për t'u zhvilluar dhe për t'u miratuar. Po bëhen modifikime për të mbajtur dhe tërhequr besimtarët.


Ndërkohë, ne duhet të kuptojmë pse disa njerëz zgjedhin t'u shmangen etiketimeve tradicionale fetare - dhe në vend të kësaj e quajnë veten "shpirtëror" .


Shtatë arsyet pse njerëzit thonë se janë 'shpirtërorë'
1. Mungesa e përfshirjes së një feje.
Arsyeja e parë që njerëzit e konsiderojnë veten shpirtërorë është se fetë tradicionale kanë një dogmë që nuk është në përputhje me përfshirjen. Ka rregulla ose parime që duket se diskriminojnë hapur gratë ose njerëzit me stile të tjera jetese që nuk konsiderohen të pranueshme. Qëndrimi se një fe i ka të gjitha përgjigjet, dhe të gjitha të tjerat janë të dënuara me mallkim është shqetësues është një çështje tjetër.


Të qenit shpirtëror i lejon një personi të jetë më fleksibël dhe t'u përmbahet parimeve morale pa qenë pjesë e një komuniteti besimtarësh që mund t'i dëbojnë ata nëse nuk janë në hap me çdo qiramarrës të ideologjisë. Jeta mund të jetë e vështirë dhe nevoja për rregullime për të krijuar kushte më të mira jetese besohet se nuk merret parasysh.

Disa mund të ndihen të kontrolluar dhe të kufizuar nga besimi dhe mendojnë se një fe e organizuar mund t'u bëjë më shumë dëm sesa dobi.

2. Keqpërdorimi i donacioneve monetare nga organizatat fetare.
Mosfleksibiliteti i fesë dhe theksi mbi mbledhjen e parave largon shumë njerëz. Nuk është fyese të japësh para, por skandalet dhe korrupsioni në lidhje me përdorimin e parave të mbledhura nga besimtarët është shqetësues. Shumica e organizatave fetare i trajtojnë mirë paratë, por ato që nuk i lënë në hije grupet e mira.

Është në rregull t'i jepni kongregacionit tuaj fetar, sepse ata kanë nevojë për fonde për të vazhduar shërbimin. Njerëzit mërziten vetëm kur ka keqpërdorim të parave. Kjo varet nga personi, por disa do të largohen nga një grup nëse mendojnë se e dhjeta e tyre nuk shkon për qëllimet e saj.

Njerëzit "shpirtërorë" duan të japin dhe janë bujarë, por ata mund ta zhvendosin besnikërinë e tyre nga një kongregacion në një organizatë jofitimprurëse ku ka një kuptim më të mirë se paratë do të përdoren siç duhet. Nuk ka garanci që një organizatë tjetër nuk do të keqpërdorë fondet, por ka një përpjekje për të synuar fondet për një kauzë specifike.


3. Skandalet dhe hipokrizia.
Liritë e marra nga klerikët në lidhje me skandalet e ndryshme seksuale kanë bërë që shumë njerëz thjesht të përjashtohen nga feja. Është një skandal individual i ministrave që përdorin autoritetin e tyre shpirtëror për të ngacmuar fëmijët, gratë dhe të pambrojturit, gjë që është e papëlqyeshme. Kjo sjellje përkeqësohet më tej nga mosveprimi ose reagimet e ngadalta, pjesëmarrja në këto akte nga disa anëtarë të udhëheqjes dhe mungesa e llogaridhënies për zgjidhjen e problemit.

Çështja e abuzimit seksual nuk është trajtuar mirë nga shumë në fenë e zakonshme. Fakti që liderë të shumtë janë pjesëmarrës në abuzim është i tmerrshëm. Është një tradhti besimi që mund të jetë e pafalshme dhe besimtarët janë të zhgënjyer prej saj.

Dyshimet dhe zhgënjimi nga njerëzit e moralshëm të besimit për shkak të sjelljes dhe sjelljes së keqe të klerit i kanë shtyrë besimtarët të bëhen shpirtërorë. Etiketa e përkatësisë në një fe pa masa mbrojtëse të përshtatshme për të shmangur sjelljen e keqe mund të bëjë që të tjerët të shkëputen prej tyre, kështu që është më e lehtë të jesh shpirtëror. Identifikimi si besimtar në një besim që nuk ka bërë ndryshime pozitive mund të shkaktojë shqetësim.

Duhet të theksohet se qëndrimi me një fe të papërsosur ka meritat e veta. Të qenit besnik dhe të besosh në udhëheqjen e një grupi nuk do të thotë që një besimtar të fal mospërfilljet. Secili ka arsyet e veta personale, por marrja e një "pamjeje të madhe" ose një pikëpamje shpresëdhënëse për ndryshime pozitive është e admirueshme. Të tjerët kanë të drejtë të kenë besim në fenë e tyre dhe në udhëheqësit e saj.

4. Duhet shumë përpjekje.
Përpjekjet dhe energjia që duhet për të shkuar në shërbime dhe për të qenë pjesë e një komuniteti nuk janë më tërheqëse. Mund të jetë një justifikim, por një ditë pushimi duhet të jetë çlodhëse dhe jo e lidhur me një ngjarje që kërkon kaq shumë kohë nga familja dhe aktivitete të tjera që kanë nevojë për t'u trajtuar dhe që mund të mos jenë shpirtërisht përmbushëse. Realiteti është se nuk ka kohë tjetër për t'i bërë gjërat këto ditë.

Televizioni, interneti dhe leximi shpirtëror ndihmojnë në shmangien e nevojës për të ndjekur fizikisht një shërbim. Veç kësaj, shërbimet dhe predikimet shpesh nuk përmbushin shpirtërisht dhe nuk rezonojnë me shumë anëtarë. Disa kisha përdorin argëtimin për të ngritur ndjekësit e tyre dhe për të promovuar mesazhin e tyre me sukses të kufizuar.


5. Spiritualiteti ju lejon të mbani bindjet tuaja private. 
Një tjetër arsye pse njerëzit e quajnë veten shpirtërorë është se është një pozicion privat i mbrojtur që i lejon ata të kontrollojnë bindjet e tyre shpirtërore publike. Ju mund të jeni moral dhe këmbëngulës pa gjurmët e një dogme të veçantë, pa u etiketuar ose duke shpallur ideologjinë tuaj të besimit.

Një person shpirtëror ka shumë më tepër shtrirje sesa një ndjekës i një besimi të caktuar.

Ardhja e "kulturës së anulimit" kontribuon në këtë fenomen. Asnjë sistem besimi nuk i ka të gjitha përgjigjet dhe "jobesimtarët" janë të shpejtë për të vënë në dukje mangësitë në një besim. Respektimi i besimit mund të jetë i rëndë. 


6. Dallimet filozofike.             
Shumë njerëz e konsiderojnë veten shpirtëror sepse nuk u investuan kurrë plotësisht në besim. Ata ishin besimtarë të tipit "kafiteri" që zgjodhën dhe zgjodhën besimet e një feje me të cilën mund të ishin rritur, por që nuk e ndjejnë më se i besojnë. Ata nuk ndihen më nën presion nga familja ose bashkëmoshatarët që ndjekin një besim që besojnë se nuk u shërben atyre.

Këta janë individë që nuk besojnë se një fe i “ushqen” shpirtërisht. Ata mund të kenë nevojë për ushqim në këtë fushë, por nuk duan të pretendojnë se i përmbahen besimit se kanë probleme për të pranuar të gjitha parimet e tyre.

7. Disappointment. 
The last observation that people consider themselves spiritual is that they may believe that they followed a religion faithfully and did not get the results they wanted from it. Their prayers and supplications did not work so they leave their faith. Some in this group may even become atheists and no longer believe in a higher power.

Lajmet e fundit nga