LEXO PA REKLAMA!

SHKARKO APP

The German economy in search of a new strategy

2024-02-23 09:47:00, Kosova & Bota CNA

The German economy in search of a new strategy

It is not news that the German economy is doing badly. Siegfried Russwurm, president of the Federal Association of German Industry, said in January: "Compared to most other large industrialized countries, our country is falling even further behind. We see no chance of a rapid recovery in 2024. "

But very few people expected that the federal government would significantly revise the growth forecast for 2024 - from 1.3 to 0.2 percent. "We are quite surprised," says Almut Baler of the RWI Economic Research Institute in Essen.

There are good things…

Some things have developed positively. Inflation has fallen: last year the average inflation was 5.9 percent, while this year an inflation of 2.8 percent is expected. "According to the annual economic report of the federal government, inflation can be curbed," Finance Minister Christian Lindner said optimistically in the Bundestag.

It is also positive that the labor market is stable. About 46 million people are in regular employment in Germany, and this year an increase in employment is expected. Wages rose, so people had more money to spend and stimulate the economy. But consumption was not as expected - because they prefer to save.

The uncertainty is too great, criticizes Baler and blames politics for it. "Many hoped that things would improve if clear guidelines were given to manage the energy transition and the challenges of the future," he says.

Habeck and Linder - with opposite attitudes

The German economy in search of a new strategy

The Social Democrats (SPD), the Greens and the Liberals (FDP) in the coalition have so far failed to have a clear direction. There have been continuous quarrels, especially between the Minister of Economy Robert Habeck from the ranks of ecologists and the head of the FDP and the Minister of Finance, Christian Lindner.

They both agree that Germany's competitiveness as a business location is under threat. At the presentation of the annual economic report in Berlin, Habeck spoke of an "extremely challenging situation". But while Lindner wants tax breaks for companies, Habeck wants a special debt-financed investment fund, which Lindner rejects. Habeck would not comment on these disputes. Now it is more important to deal with the reform projects approved by the government," he says.

Problem No. 1: lack of workers

Germany suffers from structural problems that have been building for years. The biggest problem according to Habeck is the labor shortage, which will worsen in the coming years and slow down growth. "We need all knowledge and skills, all hands and minds, all talents," he says.

Ajo që nevojitet, beson ai, është më shumë shkollim, më shumë mundësi për gratë dhe stimuj më të mirë për të moshuarit që të punojnë vullnetarisht më shumë. Por kërkohet më shumë edhe punëtorë të huaj të kualifikuar dhe një integrim më i mirë i refugjatëve në tregun e punës.

Shtrohet edhe pyetja: "kush jemi ne si Gjermani?" Mund t'ju them se, nëse të gjithë këta njerëz nuk i shohim si partnerë, miq dhe gjermanë, atëherë ekonomia jonë do të dështojë".

The German economy in search of a new strategy

Burimet e rinovueshme të energjisë duhet të zgjerohen masivisht, proceset industriale duhet të bëhen neutrale ndaj klimës përmes subvencioneve. Burokracia e panevojshme duhet të reduktohet.

Marrëdhëniet tregtare me vendet e tjera duhet të zgjerohen, duhet të ketë më shumë banesa sociale dhe të modernizohet infrastruktura e transportit. Gjithsej 70 miliardë euro investime janë planifikuar për vitin 2024. Përveç kësaj, janë edhe 49 miliardë euro të tjera nga fondi i klimës që mund të shfrytëzohen.

Shumë ligje të panevojshme

Nuk janë vetëm kompanitë që shikojnë me shumë interes se çfarë vendimesh po merr qeveria. SPD, ekologjistët dhe FDP janë larg objektivit të tyre për të ndërtuar 400.000 apartamente të reja çdo vit. Reduktimi i burokracisë, i paralajmëruar që nga fillimi i kësaj qeverie, nuk po bëhet.

"Kemi shumë ligje të panevojshme. Nëse i heqim ato nuk do të humbisnim asgjë", thotë Clemens Fuest nga Instituti Ifo për Kërkime Ekonomike në Mynih. Fajin e kanë edhe qeveritë e mëparshme. "Por kemi një rritje të madhe të barrës, një shpërthim të ekonomisë së planifikuar, kemi ndërhyrje që rëndojnë ekonominë”.

A do të jetë sërish e përballueshme energjia së shpejti? Ministri i Ekonomisë Habeck sheh një fije shprese kur bëhet fjalë për çmimet e energjisë. Gazi dhe energjia elektrike janë dukshëm më të lira. "Çmimet e energjisë nuk janë ende aty ku duam të jenë, por ato kanë rënë më shpejt dhe në mënyrë të konsiderueshme nga sa mund të prisnim disa muaj më parë”.

The German economy in search of a new strategy

Ata që kanë nevojë për shumë energji - le të shkojnë jashtë vendit

Por a mjafton kjo të mbijetosh në konkurrencën ndërkombëtare? Marcel Fratzscher, president i Institutit Gjerman për Kërkime Ekonomike (DIV), dyshon për këtë: "Në afat të shkurtër, asgjë nuk do të ndryshojë për shkak se kostot e energjisë në Gjermani do të mbeten dukshëm më të larta, sesa në ekonomitë e tjera që nuk ishin aq të varura nga gazi dhe nafta ruse", thotë Fratzscher.

Ai beson se mbështetja financiare (e shtetit) për kompanitë që përdorin sasi të mëdha energjie është një qasje e gabuar. "Transformim do të thotë që nuk mund të çimentosh strukturat ekzistuese, por duhet të lejosh ndryshimin. Ndaj nuk është keq nëse disa kompani që kanë nevojë më shumë për energji zhvendosin prodhimin dhe vendet e punës jashtë vendit”.

But on the other hand, promising industries should be promoted. "This strategic orientation with a plan, priorities and, above all, a coordinated European policy, is what we lack at the moment", concluded Fratzscher./ DW

Lajmet e fundit nga