LEXO PA REKLAMA!

SHKARKO APP

E fundit!

x

Rising prices/Inflation too high in the US

2022-08-16 08:25:44, Ekonomi CNA

Rising prices/Inflation too high in the US

In May this year, food prices in New York rose at the fastest pace since 1981. That growth slowed slightly in June, but US food prices are still 9.1 percent higher than a year ago before.

This is the largest increase since 1981 and the highest level in the last 40 years. High inflation is a consequence of disruptions in supply and business chains caused by the imposition of anti-pandemic measures.

Cosmetics instead of vegetables

Rising prices/Inflation too high in the US

Numri i fëmijëve që vizitonin mensat publike të ushqimit në fillim të këtij viti ishte 55 përqind më i lartë se para shpalljes së pandemisë Corona - sipas informacioneve nga City Harvest, organizata më e madhe e rishpërndarjes së ushqimit në Nju Jork.

Gjatë masave kundër pandemisë, shumë organizata të tilla u krijuan në Nju Jork me synimin për të ndihmuar njerëzit e varfër. Sidoqoftë, subvencionet shtetërore për ta mbetën të njëjta - ato thjesht ndahen tani mes më shumë njerëzve. E me paratë që marrin, po bëhet gjithnjë e më e vështirë për ta që të blejnë ushqim të mjaftueshëm, sepse çmimi i ushqimit vazhdon të rritet.

Maria Sintron, e cila punon në shpërndarjen e ushqimit në distriktin Bronx të Nju Jorkut, thotë se dërgesat e ushqimit në organizatën e saj janë bërë jo të besueshme dhe se po ndodh gjithnjë e më shumë që ushqimi që vjen duhet të hidhet sepse ka skaduar afati i përdorimit apo është prishur. Filluan të vinin edhe kuti me produkte kozmetike dhe ilaçe - në vend të perimeve.

Gjendja pak më e mirë në korrik

Shumë restorante dhe bare, pas bilancit katastrofik financiar që patën gjatë pandemisë, ia dolën t'i mbanin klientët duke mos i rritur, ose vetëm duke i rritur pak çmimet e ushqimeve dhe pijeve. Por tani edhe ata kanë rritur pagat e punonjësve të tyre për t'i mbajtur ata - sepse ka një kërkesë të madhe në tregun e punës.

Rising prices/Inflation too high in the US

Mark Cohen, a professor at Columbia University's Business School, said the government is doing everything it can to bring the situation under control. For example, the Fed is raising interest rates, and President Joe Biden has forced oil and gas companies to increase production and keep gasoline prices low. But Cohen believes that the effects of these measures may become visible only within a year.

Across the U.S., the rise in inflation that began around the time of the pandemic eased slightly in July. It's too early to feel it in the daily life of New York. Besides, wages are still rising, the value of money is falling while rents are rising./DW

Lajmet e fundit nga