LEXO PA REKLAMA!

SHKARKO APP

Inflation in Germany at the highest level since 70 years

2022-09-30 08:24:37, Ekonomi CNA

Inflation in Germany at the highest level since 70 years

Inflation in Germany has reached its highest level in 70 years. Driven by energy and food prices for consumers, the increase in prices in September compared to the same month a year ago was 10.0 percent, the Federal Statistics Agency noted. In August, the increase was 7.9 percent.

Economists also count on growth quotas in the coming months. Inflation rate as it is now has never existed in reunified Germany. In the western countries of the federation, growth of ten percent was recorded in the early 1950s, however, over time the measurement methodology has changed.

Kuotat e larta të rritjes së çmimeve dobësojnë fuqinë blerëse të konsumatoreve dhe konsumatorëve, të cilët mund të blejnë më pak me një euro. Raporti financiar mes të ardhurave dhe shpenzimeve të njerëzve tkurret.

Sipas një sondazhi të Shoqatës së Tregtisë në Gjermani (HDE) 60 përqind e konsumatorëve rezervohen në blerje. Për muajt e ardhshëm madje 76 përqind e të anketurave thonë, se blejnë më me kursim. „Shumë ekonomi shtëpiake janë të detyruara aktualisht që të paguajnë më shumë para për energjinë si dhe u duhet të llogarisin me rritjen e vlerës së pagesave të energjisë për ngrohjen. Si rrjedhojë atyre u duhet që të kursejnë fillimisht që të mund të blejnë diçka të re", shpjegon Rolf Bürkl, ekspert i GfK, Instituti për Studimet e Konsumit në Nyrnberg. Kjo ka pasoja për ekonominë më të madhe të Europës, sepse konsumi privat është një ndër shtyllat e rëndësishme të koniunkturës.

Inflation in Germany at the highest level since 70 years

Energjia dhe ushqimet me çmime shumë të larta

Prej muajsh energjia dhe ushqimet janë faktorët që nxisin rritjen e çmimeve. Sulmi rus ndaj Ukrainës si dhe vështirësitë me furnizimet e kanë ashpërsuar situatën gjithësesi të tensionuar. Në shtator energjia kushton 43,9 përqind më shumë se një vit më parë, ushqimet janë shtrenjtuar me 18,7 përqind. Në raport me një muaj më pare në shtator çmimet u rritën me 1,9 përqind. Në muajin gusht aboneja mujore e qarkullimit urban prej 9 eurosh si dhe masat lehtësuese të ndërmarra nga qeveria gjatë mujave të kaluar si p.sh. skontoja për karburantin e amortizuan disi situatën. Afati për të dyja këto masa lehtësuese mbaroi në gusht. Qeveria po planifikon lehtësime të reja. Pensionistët dhe studentët do të marrin një pagesë për përballimin e çmimit të energjisë. Ndihma për fëmijët do të rritet në fillim të vitit të ardhshëm.

The government will mitigate the increase in the price of gas by curbing the growth. Even at the level of the European Union, such measures are being discussed. On Friday (30.09) the Energy Ministers of the EU countries will meet in Brussels. The European Central Bank (ECB), which after a long reluctance is raising interest rates on deposits in an attempt to cope with record inflation with the aim of achieving medium-term price stability for the eurozone. Inflation in the common monetary area in August, according to the latest data, reached a record value. Compared to the same month a year ago, prices for consumers increased by 9.1 percent. This is the highest rate of inflation since 1999 when the euro began to be used as a reference currency./DW

Lajmet e fundit nga