LEXO PA REKLAMA!

SHKARKO APP

The Transparency Board increases prices/ How much oil, gasoline and gas will be sold

2022-09-29 18:42:00, Ekonomi CNA
The Transparency Board increases prices/ How much oil, gasoline and gas will be
Illustrative photo

The Transparency Board has today published the new fuel prices in the country.

It is known that the price of oil has increased by 10 Lek and gasoline by 8 Lek.

So from today, oil will be sold at 229 Lek, while gasoline at 203 Lek per liter.

On the other hand, the price of gas has remained unchanged, so it will be sold at 78 ALL.

Notice of the Transparency Board:

The decisions of the Transparency Board on September 29, 2022, are the result of the movement of prices on the Platts Mediteran exchange, where the increase is due to the increase of factors:

1. Gasoil increase in the stock market +68 usd a ton from September 26.

2.Benzina rritja në bursë + 60 usd nga data 26 Shtator.

3.kursi dollarit nga + 1.63 pikë nga data 26 Shtator kur ishte mbledhja e fundit e bordit.

Si rrjedhojë çmimet e vendosura janë:

Çmimi i shitjes me pakicë i nënproduktit gasoil i standardit SSH EN 590 të jetë jo më shumë se 229 lekë/litri, ndërsa i shitjes me shumicë jo më shumë se 217 lekë/litër.

Çmimi i shitjes me pakicë i nënproduktit benzinë e standardit SSH EN të jetë jo më shumë se 203 lekë/litri,ndërsa i shitjes me shumicë jo më shumë se 191 lekë/litër.

Çmimi i shitjes me pakicë i nënproduktit gaz, të jetë 78 lekë/litri me pakicë dhe i shitjes me shumicë 66 lekë/litër për automjetet.

( Shënim: çmimi i shitjes për gazin e lëngshëm të automjeteve do të jetë çmimi i furnizimit në stacionet e furnizimit në pikat e karburanteve, ndërkohë që në pikat e tjera për konsumatorët familjarë dhe industrial çmimi nuk duhet të përfshijë akcizën).

Çmimet e caktuara nga Bordi do të hynë në fuqi sot datë 29 shtator ora 20:00 dhe do të jenë të vlefshme deri në mbledhjen e ardhshme të bordit ku do të pasqyrohen ndryshimet e çmimeve të shitjes.

Bordi i transparencës që ne krijimin e tij i është përmbajtur me përpikëmëri në vendimet e tij lëvizjes së bursës Platts të Mesdheut për gazoilin,benzinën, si dhe faturave zyrtare të operatoreve.

Ministria e Financës ndjen detyrimin të sqaroj opinionin publik se jo çdo lëvizje e bursës së naftës bruto reflektohet në të njëjtën kohë dhe në të njejtën masë në bursën e gazoilit dhe benzinës.

Theksojmë se Bordi nuk cakton çmimet e naftës Bruto, por të gazoilit, benzinës dhe gazit të lëngshëm sipas standardeve të përcaktuara në Aktin Normativ.

Bordi ka caktuar vetëm marzhet bruto maksimale për shitjen me shumicë dhe pakicë, me të cilat operatorët duhet të mbulojnë të gjitha shpenzimet operative.

Pra, vendimet që merr bordi dhe ndryshimi i çmimeve të shitjes lidhet vetem me ndryshimet në bursën Platts të Mesdheut për gazoilin dhe benzinës, pra jo të bursës së naftës bruto, si dhe në lëvizjen e kursit të dollarit.

Gjithë elementët e tjerë që formojnë çmimin janë fikse dhe për këto bordi nuk merr vendim.

Ministria e Financave dhe Ekonomisë është e angazhuar në mbrojtje të interesave të konsumatorëve shqiptarë dhe ruajtjes së parimeve të konkurencës së ndershme në treg.

The situation we are going through is not usual, so the decisions we make come as a response to the developments of the local economy, but also to the movements of international markets.

We draw the attention of every wholesale and retail operator of oil by-products on the obligation to implement this decision.

In case of violations found by different operators, the suspension of the activity will be imposed.

We are constantly monitoring the progress of the scholarships, with the aim of responding as quickly as possible./ BA - CNA.al

Lajmet e fundit nga