LEXO PA REKLAMA!

SHKARKO APP

Shifrat nga INSTAT, shqetësuese/ Papunësia në Shqipëri në rritje, sidomos te moshat e reja

18 Qershor 2023, 13:36, Aktualitet CNA

Shifrat nga INSTAT, shqetësuese/ Papunësia në Shqipëri

Papunësia në Shqipëri po vjen në rritje, veçanërisht te moshat e reja.

Sipas raportit të Institutit të Statistikave, në 3 muajt e parë të vitit 2023, shkalla zyrtare e papunësisë në vendin tonë është 10,9 %, duke regjistruar rritje me 0,7 %, krahasuar me tremujorin e katërt të vitit 2022.

Shkalla zyrtare e papunësisë për burrat është 10,6 % dhe për gratë 11,1 %.

Numri më të lartë të papunëve e shohim te grupmosha 15-29 vjeç, ku sipas INSTAT, 22,5% e tyre janë të papunë, shifër kjo 1,8% më e lartë se 3 muajt e fundit të vitit 2022.

Sa i takon grupmoshës 30-64 vjeç, shkalla e papunësisë është 7,8% dhe ka një rritje me 0,2% krahasuar me tremujorin e mëparshëm.

Në tremujorin e parë 2023, shkalla e pjesëmarrjes në forcat e punës, për popullsinë 15-64 vjeç, është 75,7%.

Për gratë, shkalla e pjesëmarrjes në forcat e punës është 69,5%, ndërsa për burrat ky tregues është 82,2%. Për burrat, shkalla e pjesëmarrjes në forcat e punës është 12,7 pikë përqindje më e lartë sesa për gratë.

Sipas ekspertëve, në këtë periudhë të vitit është ulur me 2,7% punësimi në sektorin e industrisë, dhe është rritur me 11 % në sektorin e shërbimeve, dhe me 0,4 % në sektorin e bujqësisë.

Lajmet e fundit nga