LEXO PA REKLAMA!

SHKARKO APP

Debate të ashpra për koncesionet/ Ndërpritet mbledhja e Komisionit të Ekonomisë

3 Nëntor 2021, 10:03, Politikë CNA
Debate të ashpra për koncesionet/ Ndërpritet mbledhja e

Deputetja e PD, Jorida Tabaku gjatë fjalës së mbajtur në Komisionin e Ekonomisë, tha se shqetësim i madh në buxhet janë kontratat koncesionare.

?Kam një shqetësim sa i përket situatës energjetike. Dy muaj më parë kryeministri deklaroi se ka një krizë energjetike, si reflektohet kjo në buxhetin e shtetit në drejtim të mbështetjes qytetarëve. Nuk e shoh shqetësimin që do të hasë tregu, por edhe familjet shqiptare, nuk trajtohet aspak as rritja e çmimit të gazit. Detyrimet e prapambetura që lidhet me totalin e detyrimeve të prapambetura! Thatë 18 mlrd. 

Besoj se ministria nuk është treguar e vërtetë. Investimet publike janë në një nivel shumë të ulët. Kjo qeveria ka shpenzimet më të mëdha që ka pasur ndonjëherë, por këtë nuk e shoh farë të reflektuar në politika. Një rritje e tillë e shpenzimeve publike e papërkthyer në prioritete është një shqetësim shumë i madh janë fondet për arsimin profesional. Fondi i përndjekurve politikë, përmbytjet. 

Shqetësimi më imazh janë PPP. Shqetësimi më i madh në këtë buxhet janë kontratat koncesionare. KLSH thotë për të paktën 5 kontrata koncesionare 4 prej tyre në shëndetësi, ne jemi duke paguar pa u kryer shërbimi. Kontratat koncesionae të përmenduar nga KLSH, ne nuk kemi asnjë marrje masë, por vijojmë pagesën. Kemi paguar një kontratë koncesionare për PPP-në e fiskalizimit dhe kemi pagesë vetëm për çelsat. Shpenzimi për Tetarin Kombëtar?, deklaroi Tabaku.

Nga ana tjetër, Ministrja e Financave dhe Ekonomisë,  Delina Ibrahimaj ironizoi Tabakun duke i thënë se nuk ka lexuar buxhetin dhe se qeveria ka parashikuar një garanci sovrane prej 8 miliardë lekësh për të përballuar krizën energjetike.

?Ka ngatërrime të koncepteve dhe moslexime të buxhetit. Është parashikuar një garanci sovrane prej 8 mlrd lekësh për të përballuar krizën energjetike. Çmimet e energjisë nuk do të preken për konsumatorët dhe për bizneset e vogla. Qeveria shqiptare është angazhuar fort që detyrimet e prapambetura nga viti në vit. 

Në nuk i fshehim detyrimet e prapambetura. Detyrimet e prapambetura. Qeveria është angazhuar që të ulen nga viti n vit. Ne nuk i fshehim detyrimet e prapambetura,  nuk i fshehim detyrimet që mund të vijnë si kontingjencë?, shprehu ministrja.

Më tej Tabaku  e ka quajtur deklaratën e ministres si shprehje arrogance, gjë e cila nuk u prit mirë nga Ibrahimaj.

?Tabaku: Po drejtoheni me arrogancë. Jemi të gjithë njësoj askush s’ka pse ndihet superior. Çdo dokument që kalon në këtë komision e lexoj. Nuk ju përgjigjet 75% të pyetjeve.

Ibrahimaj: Nuk ka arrogancë. Më vjen keq që u konceptua si e tillë. Por kërkoj të mos shtrembërohen faktet. Qeveria është e kujdesshme  në transparencë.  Lista e koncesioneve publikohet për transparencë dhe disiplinim për koncesionet që do të vijnë më të ardhmen?, vijuan diskutimet mes palëve.

Në debat ka ndërhyrë edhe ish-ministrja e Ekonomisë, Anila Denaj e cila shprehu se kur flitet për PPP, ngatërrohet të bërit politikë me faktet.

?Dua të vijoj aty ku e la ministrja në raport me faktet. Flasim me PPP ngatërrojmë të bërit politikë me faktet. Po të shohim tabelën e koncesioneve janë 13.8 miliard lekë në vit për koncesione. 3% e të ardhurave faktike që janë brenda tavanit pre 5 %. Janë 13 koncensione nga të cilat 5 miliard janë për infrastrukturë rrugore, 3 miliard janë rruga e Arbrit. 4 miliard janë për shëndetësi ku përfitojnë 800 mijë qytetarë, 2 miliard janë për shërbimin e skanimit..

Ndërhyn Tabaku dhe deputetë të PD

Denaj: Është kontratë koncensionare e kohës tuaj. Nëse në shëndetësi përfitojnë 800 mijë qytetarë, në rastin tuaj paguan biznesi pavarësisht nëse ndodh shërbimi apo jo. Kjo është kontrata koncensionare e juaj, është e ndryshe e jona?, vijuan më tej debatet./CNA.al

 

Lajmet e fundit nga