LEXO PA REKLAMA!

SHKARKO APP

“Do të shpëtojmë më shumë jetë”/ Alimehmeti publikon studimin dhe ndan lajmin e mirë

13 Prill 2021, 18:24, Lifestyle CNA

Mjeku epidemiolog, Ilir Alimehmeti ka publikuar të dhënat e një studimi sa i përket trajtimit të Covid-19.

Studiuesit e Universitetit John Hopkins kanë dalë në përfundimin se trajtimi me një injektim të vetëm intravenoz me antitrupa monoklonalë e ul në mënyrë sinjifikante risku e shtrimit në spital dhe të paraqitjes në urgjencë.

“Lajme të mira në trajtimin e COVID-19 miqtë e mi!

Antitrupat monoklonalë janë mjekimi më i efektshëm kundër SARS-CoV-2 deri më sot!

(Dikush mund t?i kujtojë si mjekimi i përdorur në rastin e pacientit më të famshëm: Z. Trump)

Efektet e tyre janë studiuar dhe publikuar qartë në studimet klinike të fazës së tretë.

Tashmë po vijnë edhe rezultatet e përdorimit të tyre në trajtimin e popullatës reale me COVID-19.

Studiuesit e Universitetit John Hopkins në bashkëpunim me Departamentin e Shërbimeve Shëndetësore të Qeverisë Federale të Shteteve të Bashkuara të Amerikës studiuan efektin e bamlanivimabit (LY-CoV555).

Në detaj u studiuan:

598 pacientë me COVID-19.

270 (45%) u trajtuan me bamlanivimab (1 injektim i vetëm intravenoz brenda 10 ditëve nga fillimi i shenjave), ndërsa

328 (55%) morrën trajtimin standard.

Rezultatet janë mbresëlënëse (ashtu siç edhe pritej)!

Brenda 30 ditëve nga diagnoza u shtruan në spital ose u paraqitën në urgjencë:

12% (39 ndër 328) e pacientëve me trajtimin standard dhe

1.9% (5 ndër 270) e pacientëve të trajtuar me bamlanivimab.

Pas standardizimit sipas moshës, gjinisë dhe sëmundjeve shoqëruese u vu re:

82% ulje e riskut për shtrim në spital ose paraqitje në urgjencë te pacientët e trajtuar me antitrupa monoklonalë

(95% intervali i besueshmërisë: 66%-94%).

Autorët dalin në përfundimin se:

Në popullatën e pacientëve realë me COVID-19, trajtimi me një injektim të vetëm intravenoz me antitrupa monoklonalë e ul në mënyrë sinjifikante risku e shtrimit në spital dhe të paraqitjes në urgjencë.

Trajtimi më i gjerë me antitrupa monoklonalë, duke përfshirë popullatat e pacientëve të dizavantazhuar, mund të reduktojë ngarkesën e spitaleve dhe duhet të ofrohet për të gjithet popullatat në SHBA për të siguruar barazinë shëndetësore.

Koment shtesë:

Ndërkohë është zbuluar që kokteili i antitrupave bamlanivimab + etesevimab është akoma më i fuqishëm se sa përdorimi vetëm i bamlanivimabit.

Sa më shpejt futet ky trajtim në Shqipëri, aq më shpejt do të fillojmë të shpëtojmë më shumë jetë.

Dr. Shk. Ilir Alimehmeti

Epidemiolog Klinik

Fakulteti i Mjekësisë, UMT

Akademia e Shkencave të Shqipërisë”/CNA.al

 

Lajmet e fundit nga