LEXO PA REKLAMA!

SHKARKO APP

Xhaçka gjallon!

1 Korrik 2022, 17:39, Opinione Ylli Dylgjeri
Xhaçka gjallon!
Ylli Dylgjeri

U be e disata here qe zonja Xhacka, here me miqesi, here me krushqi, dhe here me dashuri, shkel mbi te drejtat civile te publikut. Historiku i saj fillon si nuse me firmen rentiere "Gjallica" e vazhdon te gjalloje edhe sot po si nuse me shfrytezimi e bregdetit per turizem nga bashkeshorti i saj strategjik!
Ministrja Xhaçka akuzohet se ka përfituar tokë në bregdet në emër të bashkëshortit të saj duke shfrytëzuar afrimitetin në qeveri me Kryeministrin, te vellain e Tij, me rrethin familjar qe sot deputon ne PS.
Por sipas Ramës, bashkëshorti i Olta Xhaçkës e ka marrë me të drejtë që i takon me ligj pjesën e plazhit para pronës së tij!!! Rama nuk sheh asnje arsye per kete "furtune ne gote"!!! Jane llafe te fukarallekut mendor -thote me tej Ai!
Nderkohe qe ne fjalen e saj ne krah te Rames, Olta Xhacka justifikohet e kerkon te hape cadrat ne bregdet duke na "hapur njeheresh" edhe barkun!
Ne ndihme te publikut, medias, e politikes po i rinjoh me Manualin e miratuar mbi konfliktin e interesave.
C'FARE ESHTE KONFLIKTI
I INTERESAVE DHE NDALIMET LIGJORE?
Duke qene se 15 vjet me pare, me mbeshtetjen financiare te USAID, Qendra Shqiptare per Kerkime Ekonomike (ACER) ka asistuar ILDKPI ne pergatitjen e Manualit Nr.2: "MANUAL MBI PARANDALIMIN E KONFLIKTIT TË INTERESAVE NË PROKURIMET PUBLIKE".(Citoj Z. Precin)
Ne kete dokument qe eshte fuqi ne zbatim te ligjit perkates dhe gjendet lehtesisht ne faqen e Web-it te ILDPI (https://www.ildkpki.al/gloolsys/2018/12/manual-pki-nr.2-.pdf), saktesisht ne faqe 37-39 jepen disa sqarime thelbesore.
Keshtu sqarohet se cilet jane "personat e lidhur", si dhe rastet e ndalimeve absolute, (“ndalim i natyrës absolute”; i referohet ndalimeve që burojnë nga funksioni i zyrtarit, pikat 1, 2, dhe 6 të nenit 21 të ligjit PKI).
Gjithashtu, aty sqarohet edhe se cfare konsiderohet kontrate publike (shih pika e citimit ketu me poshte).
Citim:
“Personat e lidhur me zyrtarin janë bashkëshorti/ja, fëmijët në moshë madhore dhe prindërit e zyrtarit dhe bashkëshortit/es”.
Ne vijim po citoj permbledhjen perkatese qe gjendet ne fq 39:
Në përfundim të analizës së mësipërme, mund të thuhet se elementet kryesore të ndalimit të natyrës absolute janë:
1. ky lloj ndalimi lidhet me funksionin e zyrtarit dhe zbatohet për kategorinë e zyrtarëve të institucioneve qendrore të administratës publike
2. ndalimi është i një natyre absolute, për faktin se nuk lidhet me vendimmarrjen konkrete të zyrtarit në lidhjen e një kontrate publike, por lidhet vetëm me ushtrimin nga ana e tij të funksionit publik sipas kategorive të përshkruara më sipër
3. ndalimi absolut në lidhjen e kontratave për këto kategori zyrtarësh, shtrihet në të gjithë territorin e RSH, për të gjitha institucionet publike
4. kontrata publike konsiderohen prokurimi, ankandi, koncesioni dhe në këtë kuptim, zyrtarët e nivelit të lartë, ndaj të cilëve aplikohet ndalimi absolut në lidhjen e kontratave, nuk mund të përfitojnë në asnjë nga këto raste
5. ndalimet për zyrtarët e nivelit të lartë, në të njëjtën mënyrë dhe në po atë masë, aplikohen edhe për personat e lidhur me zyrtarin (bashkëshorti/ja, fëmijët madhorë dhe prindërit e zyrtarit dhe bashkëshortit/es. Këto përfundime janë të vlefshme për të gjitha kategoritë e zyrtarëve që trajtohen në këtë kapitull, pra për:
1. zyrtarët e nivelit të lartë të institucioneve qendrore
2. zyrtarët e zgjedhur dhe ata të nivelit të lartë të organeve të pushtetit vendor
3. zyrtarët, anëtarë të organeve të Autoriteteve Rregullatore
4. personat e lidhur me zyrtarët e kategorive të mësipërme, në kuptim të nenit 24 të ligjit PKI.
Kaq mjafton per tu qartesuar cdokush,
pa cituar edhe Kodin Etik te miratuar e ne fuqi./CNA.al

09:05 Opinione Erion Dasho

Shteti, kundër mjekut

Keqtrajtimet e shtetit Rilindas ndaj qytetarëve të tij...

09:20 Opinione Ditmir Bushati

Më shumë siguri!

Me Samitin e NATO-s në Madrid, Aleanca transatlantike po p...

14:12 Opinione Edison Ypi

Ypi denbabaden

Qysh fëmijë e dija se për shkak të kushërinjve të arra...

Lajmet e fundit nga