LEXO PA REKLAMA!

SHKARKO APP

Three places on Earth where life may have started

2022-11-14 08:50:00, Kuriozitete CNA

Three places on Earth where life may have started

Our planet is the only place in the Universe known to harbor life, from microscopic to giant creatures. However, despite the ubiquity of life, we are still not sure where exactly life began. Looking at the chemical composition of life, we can assume that the first life required basic ingredients and some kind of "spark". Here are the 3 most likely origins:

1. Hydrothermal vents

Në fund të oqeanit, ka të çara nga të cilat del jashtë një përzierje përvëluese e përbërë nga uji, metani, amoniaku, komponimet e hidrogjenit etj. Pikërisht rreth këtyre të çarave të krijuara miliarda vjet më parë, oksidet e azotit në ujin e detit mund të kenë reaguar në përzierjen e nxehtësisë deri në temperaturën 400°C me elementë të bollshëm për të krijuar blloqet ndërtuese molekulare të jetës:aminoacidet dhe proteinat.

Në vitin 2019, studiuesit nga Kolegji Universitar i Londrës njoftuan se kishin krijuar protoqeliza të “vetë-organizuara, të renditura në mënyrë endogjene, dhe koleksione sferike të lipideve” në një mjedis të simuluar të ventilimit hidrotermal në laborator. Një proto-qelizë nuk është tamam një jetë, por është një pararendëse e saj.

Shkencëtarët kanë zbuluar sisteme shumë të përqendruara të të çarave hidrotermale. Një sistem i tillë, i përbërë nga të çara të quajtura “duhanpirës të bardhë”, njihet si Kompleksi i Qytetit të Humbur. Kjo zonë mund të jetë përafrimi më realist i një sistemi ventilues në Tokën e hershme, me një shtrat detar që mendohet të jetë pothuajse identik me atë që ishte i pranishëm gjatë Eonit Hadean, epoka gjeologjike në Tokë që zgjati nga formimi i planetit deri rreth 4 miliardë vjet më parë. Kompleksi i Qytetit të Humbur, është i mbushur me jetë të çuditshme krejtësisht të pambështetura nga drita e Diellit.

2. Pellgjet e cekëta

Pellgjet e vogla, ndoshta midis 10-100 centimetra të thellë, mund të kenë qenë më mikpritëse për fillimet e jetës në Tokë sesa oqeanet raportoi në vitin 2019 një ekip studiuesish nga Instituti Teknologjisë në Masaçusets, Boston.

Me vëllime dukshëm më të vogla, pellgjet e cekëta mund të kenë grumbulluar okside të azotit nga atmosfera dhe fosfor nga goditjet e rrufeve, me përqendrime shumë më të mëdha se sa mund ta bëjnë ndonjëherë detet. Më pas ato mund të ndërveprojnë me ARN - një molekulë e pranishme në të gjitha qelizat e gjalla - për të formuar format e para të jetës.

3. Përplasja e një komete

Midis 3.8 dhe 4.1 miliardë vjet më parë, supozohet se Toka u godit nga asteroidët dhe kometat në një ngjarje të njohur si Bombardimi i Vonë i Rëndë. Shumica e kometave përmbajnë të gjithë përbërësit për aminoacide - blloqet ndërtuese të proteinave - përfshirë molekulat si metani, dioksidi i karbonit, amoniaku dhe akulli i ujit.

When a comet hits the Earth's surface, a huge amount of energy is released." This energy can go to the re-arrangement of molecules with a higher energy state" - said Sukrit Ranjan, assistant professor in astrobiology at the University of Arizona, USA.

In 2020, a team of scientists discovered evidence of ancient microbes 1.3 kilometers below the crater caused by the impact of Chicxulub, the asteroid that wiped out the dinosaurs.

When that huge piece of space rock slammed into what is now Mexico's Yucatan Peninsula, it cracked the Earth's rock and created underground systems, which in turn were fertilized by hydrothermal fluids and any organic matter present on the asteroid.

Translated by CNA.al

Lajmet e fundit nga