LEXO PA REKLAMA!

SHKARKO APP

How Irfan Hysenbelliu "robbed" the Foreign Languages ​​dormitory

2022-08-18 11:52:00, Denoncim CNA

How Irfan Hysenbelliu "robbed" the Foreign Languages ??dormitory

A building almost in the yard of the Faculty of History-Philology, in front of the School of Foreign Languages.

An object, which has a long history where one can say total corruption and from an object serving the public passed into the hands of a private university, that "Luarasi", after the latter was bought by Irfan Hysenbelliu.

So he had bought the shares of the university, not the building. He rented the building from the state.

Ka një histori që fillon diku në vitin 2012, një vit pasi Lulzim Basha bëhet kryetar i Bashkisë së Tiranës. Është ai personi që i ka dhënë Irfanit këtë objekt. I vuri çelsin më parë, lidhi një kontratë, objekti u shpall i shkatërruar, e kërkuan studentët, e kërkoi rektorati, por s’ e mori askush.

How Irfan Hysenbelliu "robbed" the Foreign Languages ??dormitory
Lulzim Basha dhe Irfan Hysenbelliu

Në fakt u lidh një kontratë të cilën më pas qeveria Rama në vitin 2013 do ta anulonte pasi e quajti korruptive kontratën e dhënë me qira.

Vetë qeveria e PD-së e quajti problematike në atë kohë kontratën kur filloi procedura e dhënies me qira pasi një grup nga antikorrupsioni i kryeministrisë në atë kohë me kryeministër Berishën, gjeti shkelje proceduariale, pikërisht në Bashkinë e Tiranës, e cila administronte objektin.

Me ardhjen e Rilindjes në pushtet, objekti iu hoq Bashkisë së Tiranës e iu kalua Ministrisë së Mirëqenies Sociale e pastaj të Arsimit, u shpall qendra Albanologjike e të tjera si këto, por të gjitha janë thjesht dhe vetëm histori.

How Irfan Hysenbelliu "robbed" the Foreign Languages ??dormitory
Konvikti i gjuhëve të huaja

Janë kronikë e ngjarjeve të kohës, janë thjesht nje retrospektivë sepse sot ajo pronë publike në mes të Tiranës me një vlerë disa miliona euro është kthyer në një universitet privat.

Dikush thotë se ajo ishte një godinë që po rrënohej, patjetër mund të ishte një objekt i lënë pas dore, por shteti e merr dhe investon. Mjafton t’ia jepte universitetit publik. Si mund të ndodhë që çdo universitet privat shkon edhe merr godinat e studentëve?

Në Shqipëri janë disa dhjetëra universitete private, atëherë mund të merrnin të gjitha nga një godinë në Qytetin Studenti dhe kështu do të ishim në rregull. Universitetet publike dhe konvikteve të ndërtuara për studentët t’u vendosej çelsi, t’i merrnin privatët dhe kjo punë mbaronte.

Së pari objekti ka kaluar nëpërmjet një procedure krejtësisht klienteliste dhe korruptive. Kujtojmë këtu se në atë kohë Irfan Hysenbelliu, i cili është edhe aksioner i Universitetit “Luarasi”, çdo ditë jepte kronika në lidhje me këtë godinë dhe gjendjen e saj.

How Irfan Hysenbelliu "robbed" the Foreign Languages ??dormitory

Më pas ia dha Lulzim Basha, qeveria e Berishës e frenoi, e firmosi në fund kur po ikte. Vijnë socialistët e kthejnë në qendër albanologjike, hiqet prapë. 

Irfani shkruan, sulmon, televizionin e kthen në marionetë kundër strukturave shtetërore dhe në fund objekti, pronë publike i nxënësve të shkollës së Gjuhëve të Huaja përfundon në godinën e një universiteti privat, për të cilin, për t’u shkolluar duhet të paguash qimet e kokës.

Pra, një godinë publike e ndërtuar me taksat e qytetarëve, merret e përdoret nga privati që të fitojë qindra mijëra euro në vit me një universitet.

Dhënia me qira e asaj godine për një universitet privat ka edhe një skandal tjetër nga brenda, një prishje të qartë të konkurrencës.

Përveç faktit se i është rrëmbyer publikut dhe është një kontratë skandaloze me një procedurë krejtësisht korruptive  ka edhe një prishje të konkurrencës në treg.

Private universities go and build private facilities or take buildings, invest, pay, and Irfan Hysenbelliu got the building ready.

A simple reconstruction, a ridiculous rent for that building in the middle of Tirana and the building is there at the service of his businesses.

In the following days, CNA.al will bring the documents and a complete history of this scandal, how it happened, how all the governments, starting with Lulzim Basha, the mayor, Berisha's government and then Rama fell victims to the pressure and blackmail. /CNA.al

Lajmet e fundit nga