LEXO PA REKLAMA!

SHKARKO APP

E fundit!

x

Incidenti me dy të plagosur në QSUT/ Reagon ISHMT: Ashensori, i paregjistruar

17 Maj 2022, 11:00, Aktualitet CNA

Inspektorati Shtetëror i Mbikëqyrjes së Tregut ka reaguar pas incidentit në QSUT, ku një paciente dhe barrelisti mbetën të plagosur pas defektit në ashensor.

Sipas ekzaminimeve fillestare, sipas ISHMT rezulton se nuk është kryer regjistrimi i ashensorëve në zbatim të Ligjit 10489/2011 ?Për tregtimin dhe mbikëqyrjen e tregut të produkteve joushqimore?, i ndryshuar.

Lidhur me ngjarjen e ndodhur në QSUT, ku si pasojë e një problemi në funksionimin e ashensorit janë plagosur dy persona, Inspektoriati Shtetëror i Mbikëqyrjes së Tregut, në bashkëpunim me strukturat e tjera ligjzbatuese, është angazhuar maksimalisht për zbardhjen e ngjarjes, përcaktimin e shkaqeve dhe marrjen e masave me qëllim mospërsëritjen e ngjarjeve të tilla, të cilat cenojnë sigurinë e qytetarëve.

Paraprakisht dëshirojmë të informojmë se në bazë të inspektimit të kryer nga ISHMT, rezulton se është kryer ekzaminimi fillestar i ashensorit nga një organ i miratuar, por nuk është kryer regjistrimi i ashensorëve në zbatim të Ligjit 10489/2011 ?Për tregtimin dhe mbikëqyrjen e tregut të produkteve joushqimore?, i ndryshuar.

Në bazë të ligjit, Personi Përgjegjës i produkt/instalimit ka për detyrë të kontraktojë një Organ të Miratuar, i cili bën kontrollin fillestar të ashensorit dhe atë periodik, për të vlerësuar nëse ashensori është në përputhje me rregullat teknike për të garantuar sigurinë e përdoruesve. Pas kryerjes së ekzaminimit fillestar personi përgjegjës ka detyrimin për regjistrimin e ashensorit pranë ISHMT-së.

Kontrollet për sigurinë e ashensorëve kanë qenë një ndër prioritetet e veprimtarisë së Inspektoriatit të Mbikëqyrjes së Tregut, ku vetëm për vitin 2021 janë kryer 336 inspektime, ndërkohë që numri i ashensorëve të regjistruar pranë ISHMT është 1429.

Gjithashtu, ISHMT ka informuar në mënyrë të vazhdueshme të gjitha grupet e interesit mbi detyrimet ligjore që duhet të përmbushen lidhur me sigurinë e ashensorëve.

ISHMT u bën thirrje të gjithë personave përgjegjës të kryejnë procedurën e regjistrimit të ashensorëve pranë këtij institucioni, ashensorët e rinj që instalohen për herë të parë, por edhe ashensorët që janë në përdorim, në mënyrë që të garantohet që ashensorët në përdorim për të tretët apo publikun e gjerë të jetë në përputhje me kërkesat e sigurisë së produktit/instalimit të vënë në shërbim gjatë gjithë periudhës së tij të përdorimit?, thuhet në njoftim./ CNA.al

Lajmet e fundit nga