LEXO PA REKLAMA!

SHKARKO APP

Alarmi/Bletët e egra të Europës në rrezik zhdukjeje

19 Mars 2015, 14:24, Aktualitet CNA

Pothuajse një në 10 lloje bletësh të egra, me origjinë europiane, përballet me zhdukjen, sipas një vlerësimi më të fundit e më gjithpërfshirës.
Lista e Kuqe Europiane, e haruar nga Unoni Ndërkombëtar për Ruajtjen e Natyrës gjeti në studimin e vet se 9.2 për qind e gati 2 mijë llojeve të bletëve kërcënohen të zhduken.

Një pesëpërqindësh me gjasa do të përballet me këtë rrezik në të ardhmen e afërt.
Kërcënimi përfshin humbjen e habitatit nga kultivimi intensiv, përdorimi i pesticideve, zhvillimi urban dhe ndryshimet klimaterike.

Ekspertët thonë se nëse problemi nuk adresohet me rrënjë për të ndalur uljen e numrit të bletëve të egra, dhe nëse nuk veprohet me urgjencë, mund të paguhet vërtet një çmim shumë i rëndë.
Bletët luajnë një rol të rëndësishëm në pjalmimin e drithërave.

Lajmet e fundit nga