LEXO PA REKLAMA!

SHKARKO APP

Foreign languages ​​help the memory

2023-08-30 09:17:00, Sociale CNA

Foreign languages ??help the memory

Multilingualism trains the brain and increases its performance. A new study shows: Learning several languages ??also improves visual memory - regardless of age.

Comparing words, forming sentences, observing grammar: Language is a high-level cognitive performance of our brain. It becomes even more complex when we learn other languages ??in addition to our mother tongue. This is especially easy during childhood, because the brain is even more flexible. But even in adulthood, multilingualism not only enables better communication, but also increases brain performance.

A research group from Northwestern University in the US has just discovered that multilingualism can also improve visual memory capacity. The idea is this: when we speak several languages, we direct our attention in a more targeted way and thus can better memorize what we see.

A picture game tests memory ability

Foreign languages ??help the memory

In their study, the researchers examined the memory ability of a total of 126 people. A third of them spoke only English. The other participants were also fluent in Spanish to varying degrees. During the experiment, subjects first heard a word in English. They were then presented with four pictures from which they had to choose the object they had just heard.

Distinctive: what was represented in the other images had a similar sound in English or Spanish to the previously heard word. For example, if subjects had heard "candle" (candle in English), other images showed "candys" (candy in English) or a "candido" (curtain lock in Spanish).

These similarities were then reflected in memory: in the second part of the experiment, the subjects were again confronted with the images. They then had to indicate which ones they had seen during the first series. English speakers, for example, remembered sweets, but generally not locks. In contrast, those who also spoke Spanish remembered the lock in most cases.

Language processing in the brain

Nëse pjesëmarrësit ishin në gjendje të mbanin mend fjalë të caktuara, kjo ishte falë mënyrës se si ne përpunojmë gjuhën. Kur dëgjojmë një fjalë, truri ynë lëviz nga shkronja në shkronjë dhe aktivizon të gjitha fjalët e ngjashme të ruajtura në tru - pavarësisht nga gjuha. Për shembull, nëse dëgjoni "qiri" dhe flet anglisht dhe spanjisht, fjala "candido" i shtohet fjalës "karamele".

Rezultatet e studimit tregojnë: Shumëgjuhësia mund të ndikojë në mënyrën se si ne perceptojmë mjedisin tonë. Së pari, ndikon në atë që i kushtojmë vëmendje. Nëse dikush njeh "candle" si dhe "candys" dhe "candido", fjalët përkatëse aktivizohen. Është një parakusht për memorizimin e tyre - dhe përmirëson kapacitetin për memorizimin vizual.

Shumëgjuhësia stërvit trurin

Foreign languages ??help the memory

Hulumtimet e mëparshme kanë treguar gjithashtu se përmirësimi i kujtesës në rast të shumëgjuhësisë mund të jetë edhe për shkak të faktit se truri trajnohet vazhdimisht. Ai është vazhdimisht i zënë duke zgjedhur fjalët e duhura dhe duke hequr njohuritë e panevojshme gjuhësore. Në jetën e përditshme, kjo rezulton në një aftësi më të mirë për të kaluar nga një detyrë në tjetrën, por edhe në një aftësi më të mirë për t'u përqendruar dhe për të përvetësuar dijen.

Një studim kanadez madje tregoi se fëmijët shumëgjuhësh ia dalin më mirë në testet e inteligjencës sesa fëmijët që rriten duke folur vetëm një gjuhë. Por shumëgjuhësia ka gjithashtu shumë përfitime për të moshuarit dhe madje mund të zvogëlojë rrezikun e demencës - dhe kjo pavarësisht nga mosha në të cilën dikush mëson një gjuhë.

Mësimi i gjuhëve shpërblehet

The results of the study may in turn explain why different people remember the same event differently. Therefore, the research findings help to promote mutual understanding, especially in different language communities. Whether for better understanding or even for a better memory, learning languages ??is a good thing./ DW

Lajmet e fundit nga