LEXO PA REKLAMA!

SHKARKO APP

Study: Artificial Intelligence helps predict breast cancer

2023-08-22 07:42:00, Sociale CNA
Study: Artificial Intelligence helps predict breast cancer
Illustrative photo

Artificial intelligence can be used in breast cancer screenings to improve diagnosis and ease the workload of radiologists, according to the results of a clinical trial in Sweden. But researchers say preliminary results of the study, completed in August, show the technology is not yet ready to replace monitoring by radiologists.

At Lund University in Sweden, about one million women a year undergo mammographic screening, say its leaders.
The X-ray images of the breast are then usually analyzed by two radiologists to see if there are signs of cancer, a time-consuming method called "double reading". A radiologist can analyze an average of about 50 examinations per hour.
But can technology help ease this workload?

Researchers in southern Sweden are evaluating the effect of AI-supported examinations. This is the first trial of its kind comparing the two diagnostic methods.
"First we analyze the examinations without using Artificial Intelligence, using our advantages like the possibility to see the whole image. Then we use the device with Artificial Intelligence and then we can analyze the signs in the image", says Kristina Lang, leader of the study and professor of radiology at Lund University.

In the clinical trial, which involved more than 80,000 women, researchers used Artificial Intelligence to identify "high-risk" breast cancer screenings, which were then subjected to traditional double readings by radiologists.

The results of the trial revealed that the AI ??screening of mammograms resulted in a similar cancer detection rate to the standard method of double reading by radiologists.
This almost halved the workload of doctors, reading data on the screen was reduced by about 44 percent.
Ms Lang says this level of time saving can be vital, particularly in understaffed areas.

"In low- and middle-income countries there is a huge shortage of doctors. So these data-analysis algorithms can make a really big difference in regions where there are no experts," she says .

Në Kopenhagë, në Danimarkën fqinje, Inteligjenca Artificiale në ekzaminimet e përditshme të mamografisë është përdorur që nga nëntori i vitit 2021. Rezultatet e studimit aty ishin aq mbresëlënëse, saqë mjekët danezë në maj të vitit 2022, lejuan përdorimin e Inteligjencës Artificiale për leximin e parë të mamografive të pacientëve me "rrezik të ulët", rreth 70 për qind e të gjitha ekzaminimeve, të cilat më pas analizohen nga një radiolog me përvojë.

"Mendoj se është emocionuese sepse kemi mungesë mjekësh në të gjithë vendin, veçanërisht të radiologëve për mamografitë. Tani, ne kemi një mjet të vlefshëm për të lehtësuar punën e tyre", thotë Dr. Ilse Vejborg, e cila mori pjesë në vendimin për të përdorur Inteligjencën Artificiale si një metodë për zbulimin e kancerit të gjirit në Kopenhagë.

Studiuesit suedezë thonë se hapi i tyre i ardhshëm është të mësojnë se cilat lloje kanceri u zbuluan me dhe pa mbështetjen e Inteligjencës Artificiale. 100 mijë gra janë regjistruar tashmë për këtë provë klinike.

Duhen studime të mëtejshme përpara se përdorimi i Inteligjencës Artificiale të bëhet i zakonshëm, por për pacientët si 82-vjeçarja Elisabeth Colin, teknologjia rrit shpresat se simptomat e kancerit mund të diktohen në fazat më të hershme.

"Shpresoj që do të jeni në gjendje të diktoni ndryshimet shumë më herët se tani, në mënyrë që njerëzit të mund të ndihmohen në një mënyrë tjetër", thotë ajo.

Sipas Organizatës Botërore të Shëndetësisë, 2.3 milionë gra u diagnostikuan me kancer të gjirit në vitin 2020 dhe 685 mijë vdiqën nga kjo sëmundje në mbarë botën./ VOA

Lajmet e fundit nga