LEXO PA REKLAMA!

SHKARKO APP

Beware of the jackals of politics who today use the words of Musine Kokalari

2022-08-14 08:17:00, Opinione Xhafer Rakipllari

Beware of the jackals of politics who today use the words of Musine Kokalari

To my students, former students (now colleagues), on the anniversary of the death of Musine Kokalari:

Get to know Musine and her work! Love Albania even in evil times like Musineja! Beware of the political jackals who today use the word of Musine, but they have the crime against the motherland as her persecutors!

Musine Kokalari was born on February 10, 1917. In the 1930s-1937s, she was educated in Tirana, first at the "Qiriazi" Institute and then at the "Queen Queen" Institute.

Më '38-n, Musineja nisi studimet në Fakultetin e Letërsisë Moderne në Universitetin “La Sapienza”, ku pas mbarimit ('41) u përfshi në lëvizjet anti-fashite në Romë e me të njejtat bindje kthehet në Shqipëri. Me një vizion tashmë të zgjeruar e të pasuruar, në vitin '43 ajo bëhet frymëzuese dhe themeluese e Partisë Social Demokrate të Shqipërisë.

Kjo periudhë e frytshme në rrafshin intelektual për Musinenë, do të përkonte me një kohë tragjike në rrafshin njerëzor e shoqëror për të e Shqipërinë. Më 12 nëntor '44 forcat komuniste ekzekutojnë dy vëllezërit e saj Vesim dhe Muntaz Kokalari, ndërsa ajo vetë do të arrestohej dy herë gjatë nëntorit '45.

Beware of the jackals of politics who today use the words of Musine Kokalari

Më 23 janar të vitit '46 Musineja arrestohet dhe iu nënshtrohet torturave të vazhdueshme në qeli, por refuzon të heqë dorë nga bindjet e saj për një sistem pluralist dhe shoqëri të lirë, siç kërkohej në “Koalicionin Demokratik” (lëvizje intelektuale që bënte tok grupimet opozitare para zgjedhjeve të dhjetorit '45).

Më 2 qershor '46, Musine Kokalari gjykohet në një proces të turpshëm. Pavarësisht kërcënimeve dhe trajtimeve çnjerëzore, ajo shfaq guxim duke ripërsëritur qëndrimet e saj përgjatë kohës shumë të shkurtër kur pati mundësinë të fliste (foto 1). Rezistenca stoike e Musinesë gjatë procesit gjendet e ilustruar në një foto të shkrepur nga Agjencia Telegrafike Shqiptare (foto 2).

Musineja was sentenced to 25 years in prison (of which he spent 16 years in prison) as well as lifelong persecution. During his time in prison, he was subjected to terrible torture by the regime. In 1972, Musineja manages to secretly finish the book "How the Social Democratic Party was born", where she explains her anti-communist views and her progressive and democratic alternative. She managed to preserve this work through a series of writings that she sent to her grandson, Platon Kokalari under the theme "Saving moral values ??as much as we can".

Musineja surrendered her soul to the Creator on August 13, 1983, 3 years after she was diagnosed with cancer and was rejected eu la without being cured by the hospital staff.

Musine Kokalari represents the first Albanian dissident. /CNA.al

21:29 Opinione Lutfi Dervishi

We did it for 1 lek!

The news that the Transparency Board has reduced the p...

Lajmet e fundit nga