LEXO PA REKLAMA!

SHKARKO APP

Jeta enigmatike e Leonardo da Vinçit

2022-12-03 09:16:00, Kulturë CNA

Jeta enigmatike e Leonardo da Vinçit

Leonardo da Vinçi ishte emblema e Rilindjes Evropianë për shkak të gjenialitetin e tij shumëplanësh. Pas vdekjes së fiorentinit të madh, pikturat e tij u shpërndanë, sidomos në mesin e koleksionistëvë privatë, ndërsa shënimet e tij qëndruan për disa shekuj në koleksione të tjera ngjashme.

Shpikjet dhe zbulimet e Leonardos përfshijnë më shumë se 50 fusha të shkencës, duke parashikuar drejtimet e zhvillimit të qytetërimit bashkëkohor. Megjithatë në çdo zbulimim të tij, ka një enigmë. Leonardo lindi në vitin 1452 në fshatin Vinçi, jo shumë larg Firences.

Prindërit e fëmijës ishin noteri Piero Da Vinçi dhe e dashura e tij Katerina.

Që fëmijë Leonardo ishte gjithmonë entuziast kur bëhej fjalë për arsimin, dhe preferonte më shumë si dhurata librat sesa lodrat. Thuhet se ai ka pasur gjithmonë dëshirën për të marrë dije.

Në atë kohë Firence ishte një qendër e kulturës italiane por edhe evropiane dhe kjo i dha mundësi Leonardos të studionte shkencën dhe të fitonte disa aftësi teknike. Ai studioi për pikturë, kimi, metalurgji, përpunimin e metaleve, gipsit dhe lëkurëve. Në të njëjtën kohë, mjeshtri i ri vizatonte, skulpturonte dhe modelonte.

Jeta enigmatike e Leonardo da Vinçit

Enigma nuk kishte të bënte me numrin e fushave të shkencës dhe të veprimtarisë njerëzore që ai prirej të mbulonte, por tek fakti se një inteligjencë e pazakontë nxirrte në pah të gjitha njohuritë e tij. Ky njeri kishte qenë aq i talentuar, saqë edhe studiuesit bashkëkohorë mbetën të habitur me aftësitë e tij.

Por si arriti një njeri i vetëm të kuptonte kaq shumë njohuri? Në moshën 14-vjeçare, Leonardo dinte të luante shumë mirë lirën, një vegël muzikore shumë e njohur për kohën. Por paradoksi është se ai nuk kishte mësues, por ishte autodidakt në fushën e muzikës. Me zërin e tij të veçantë dhe mjeshtërinë e tij në luajtjen e lirës, Leonardo mahniti edhe muzikantët profesionistë.

Natyra e kishte pajisur të riun me cilësi të veçanta. Ai ishte fizikisht i pashëm, shtatlartë dhe shumë i zgjuar. Sipas disa dëshmive, Leonardo ishte shumë i fortë edhe në aspektin fizik. Ai mund të përkulte një patkua me dorën e tij të djathtë. Nga ana tjetër bashkëkohësit e tij dëshmuan se Leonardo nuk i tregoi kurrë emocionet e tij, dhe ishte gjithmonë në një gjendje të ekuilibruar mendore.

Askush nuk e ka parë ndonjëherë të kërcejë nga gëzimi apo të jetë i trishtuar. Ai dinte t’i kontrollonte shumë mirë emocionet e tij, gjë që flet për vullnetin e tij të fortë. Ditarët e Leonardos, rreth 7000 faqe në total, ruhen ende sot në koleksione të ndryshme. Në fillim ato i mbante studenti më i preferuar i mjeshtrit, Françesko Melzi, por pas vdekjes së tij, dorëshkrimet u zhdukën.

Disa fragmente të tyre nisën të shfaqen midis shekujve XVIII-XIX. Shumë njerëz që i patën në duart ato, as që dyshonin se sa të rëndësishme ishin thesaret që zotëronin. Më pas u zbulua se esetë mbi artin, skicat anatomike dhe skemat e çuditshme, studimet në fushat e gjeologjisë, arkitekturës, hidraulikës, gjeometrisë, filozofisë, optikës, vizatimit teknik dhe fortifikimet ushtarake, ishin fryt i punës së dikujt.

Të gjitha shënimet në ditarët e Leonardos janë shkruar mbrapsht para pasqyrës. Shumë studiues mendojnë se në këtë mënyrë ai donte ta mbante sekret kërkimin e tij. Por sipas një versioni tjetër, shkrimi në pasqyrë ishte karakteristik për të (ka të dhëna në të cilat thuhet se ishte më e lehtë për të të shkruante kështu sesa në mënyrën e zakonshme).

Prandaj sot ekziston edhe koncepti “shkrim në stilin e Leonardos”. Para së gjithash, Leonardo da Vinçi është i njohur si piktor. Sepse është ai që realizoi portretin brilant të Mona Lizës. Shprehja e fytyrës së saj nuk mund të shpjegohet ende sot, ashtu si edhe teknika e realizimit të portretit.

Jeta enigmatike e Leonardo da Vinçit

Enigma e saj kryesore është shprehja enigmatike në fytyrën e saj, buzëqeshja e saj “evazive”. Disa e konsiderojnë atë madhështinë ideale të sharmit dhe feminilitetit, ndërsa të tjerëve e shohin të pakëndshme. Shkencëtarët bashkëkohorë janë përpjekur të analizojnë portretin misterioz duke përdorur një program kompjuterik.

Çfarë emocionesh fsheh buzëqeshja e Xhokondës? Përgjigja elektronike tregoi se shprehja e Mona Lizës tregon lumturi (83 për qind), dhe në të njëjtën kohë, neveri (9 për qind), frikë (6 për qind), dhe ligësi (2 për qind). Llogaritje të tilla nuk i shtojnë asgjë njohjes më të mirë të portretit, enigma e të cilit ka mbetur e padepërtueshme edhe sot e kësaj dite.

Një nga vizatimet më të famshme të bëra nga Da Vinci është “Njeriu Vitruvian”, që  përfaqëson trupin e njeriut, proporcional, të ravijëzuar brenda një rrethi dhe një katrori, figura themelore të rendit kozmik, që është një formë respekti për 3 rendet arkitekturore të shpikura. nga grekët: Dorik, Jonik, Korintik.

Jeta enigmatike e Leonardo da Vinçit

Shumë më pak mbresëlënës është një vizatim më pak i njohur i da Vinçit, i cili përfaqëson një qenie të veçantë, “të panatyrshme”. Besohet se kjo ishte Beatriçe, e lavdëruar nga Dante Aligeri në Komedinë Hyjnore. Fytyra e gruas është e bukur dhe ajo magjeps cilindo që e sheh. Ju do të pyesni: “E çfarë ju tërheq tek ajo?”.

Sytë që ndodhen në një distancë shumë të madhe nga njëri-tjetri! Në vitin 2009, në një studim, studiuesja italiane Sabrina Galicia tha se tabloja përmban një mesazh të koduar, “një enigmë matematikore dhe astrologjike”, në të cilën parashikohet data e fundit të botës.

Sipas saj flitet për një “përmbytje universale”, e cila do të fillojë më 21 mars 4006 dhe do të përfundojë më 1 nëntor të po atij viti. Ndërkohë një studiues tjetër ka zbuluar disa dokumente që lidhen me veprimtarinë e të madhit Da Vinçi, sipas të cilave ai e konsideron këtë përmbytje universale si “një fillim të ri për njerëzimin”.

Da Vinci ishte një shpikës i shkëlqyer dhe i palodhur. Ekziston një shpikje e tij që njihet që kur ishte gjallë,Wheelock, një lloj pistolete me mulli. Në fillim, pistoleta të tilla ishin më pak të zakonshme, por në mesin e shekullit të 16-të, ky model u bë shumë popullor tek aristokratët, dhe sidomos midis kalorësve.

Ai sistem ishte aq i mirë sa u përdor për të prodhuar armë në shekullin XX-të. Edhe studimet e tjera të Leonardos e tejkalonin shumë mendimin e bashkëkohësve të tij. Për shembull, ai ishte i interesuar për fluturimin. Në Milano, ai bëri disa skica që tregonin se kishte studiuar fluturimin e zogjve dhe lakuriqëve të natës.

Përveç vëzhgimeve në fluturim, shkencëtari i famshëm kreu edhe eksperimente, por ato dështuan. Ai donte të ndërtonte një avion. Ai tha: “Ai që di gjithçka, mund të bëjë gjithçka. Më duhet vetëm ta zbuloj mënyrën!” Por, për të ndërtuar dhe përdorur një avion, atij i mungonte vetëm një gjë: një motor që mund të zhvillonte forcë të mjaftueshme.

Përkthyer nga CNA.al

Lajmet e fundit nga