LEXO PA REKLAMA!

SHKARKO APP

UN: A quarter of the world's population without drinking water

2023-03-22 19:06:00, Kosova & Bota CNA

UN: A quarter of the world's population without drinking water

A report released ahead of the first UN water conference in more than 45 years says 26% of the world's population does not have access to safe drinking water and 46% does not have access to basic sanitation. hygiene.

The UN's World Water Development Report 2023, released on Tuesday, paints a grim picture of the huge gap that needs to be bridged to meet the UN's goals of ensuring that all people have access to clean water and basic sanitation by 2030.

Richard Connor, kryeredaktor i raportit, tha në një konferencë shtypi se kostoja e vlerësuar për përmbushjen e objektivave është midis 600 miliardë dhe 1 trilion dollarë në vit.

Por po aq e rëndësishme, tha zoti Connor, është krijimi i partneriteteve me investitorët, financuesit, qeveritë dhe komunitetet e prekura nga ndryshimet klimatike, për të siguruar që paratë të investohen për të mbështetur mjedisin dhe për të siguruar ujë të pijshëm për 2 miliardë njerëz që nuk e kanë atë dhe kanalizime për 3.6 milionë njerëz në nevojë.

Sipas raportit, përdorimi i ujit në shkallë botërore është rritur me afërsisht 1% në vit gjatë 40 viteve të fundit “dhe pritet të rritet me një ritëm të ngjashëm deri në vitin 2050, i nxitur nga një kombinim i shtimit të popullsisë, zhvillimit socio-ekonomik dhe ndryshimit të strukturave të konsumit.

Zoti Connor thotë se rritja aktuale e kërkesës po ndodh në vendet në zhvillim dhe ekonomitë në zhvillim, ku ajo nxitet nga rritja industriale dhe veçanërisht nga rritja e shpejtë e popullsisë në qytete. Pikërisht në këto zona urbane "kemi një rritje të madhe të kërkesës", tha ai.

Ndërsa bujqësia përdor 70% të të gjithë ujit në shkallë botërore, tha zoti Connor, ujitja për të mbjellat duhet të jetë më efikase. Disa vende tha ai përdorin metoda efikase që kursejnë ujin, duke mos cënuar furnizimet për qytetet.

Si rezultat i ndryshimit të klimës, thuhet në raport, “mungesa sezonale e ujit do të rritet në rajonet ku është aktualisht e bollshme – si Afrika Qendrore, Azia Lindore dhe pjesë të Amerikës së Jugut – dhe do të përkeqësohet në rajonet ku uji tashmë është në mungesë, si Lindja e Mesme dhe Saharaja në Afrikë”.

Mesatarisht, "10% e popullsisë së botës jeton në vende me mungesa të larta ose kritike uji. Deri 3.5 miliardë njerëz jetojnë në kushte me mungesa uji të paktën një muaj në vit, thuhet në raportin e lëshuar nga UNESCO.

Që nga viti 2000, përmbytjet në tropikë janë katërfishuar. Prirjet për thatësira janë më të vështira për t'u parashikuar, tha ai, "megjithëse një rritje në intensitetin e thatësirave dhe temperaturave ekstreme mund të pritet në shumicën e rajoneve si rezultat i drejtpërdrejtë i ndryshimit të klimës".

Sa i përket ndotjes së ujit, tha zoti Connor, burimi më i madh i ndotjes janë ujërat e zeza të patrajtuara.
"Globalisht, 80% e ujërave të zeza derdhen në natyrë pa u trajtuar," tha ai, "në shumë vende në zhvillim kjo shkallë është pothuajse 99%.”

These and other issues, including protecting water ecosystems, improving water resource management, increasing water reuse and promoting cross-border cooperation on water use will be discussed during the UN Water Conference co-chaired by King Willem -Alexander of the Netherlands and President Emomali Rahmon of Tajikistan. 171 countries and 20 organizations are participating in the conference that begins on Wednesday./ VOA

Lajmet e fundit nga