LEXO PA REKLAMA!

SHKARKO APP

No more airplane mode?/ EU airlines will allow phone use

2022-12-02 20:56:00, Kosova & Bota CNA
No more airplane mode?/ EU airlines will allow phone use
Illustrative Photo

Pasagjerët e linjave ajrore në Bashkimin Evropian (BE) së shpejti do të jenë në gjendje të përdorin telefonat e tyre në mënyrë të plotë në qiell.

Komisioni Evropian vendosi që linjat ajrore mund të ofrojnë teknologji 5G në aeroplanë, krahas të dhënave celulare më të ngadalta.

Kjo mund të nënkuptojë se fletushkave nuk do t'u kërkohet më të vendosin telefonin e tyre në modalitetin e aeroplanit - megjithëse specifikat se si do të zbatohet janë të paqarta.

Afati i fundit për shtetet anëtare për të vënë në dispozicion brezat e frekuencave 5G për avionët është 30 qershor 2023.

Kjo do të thotë që njerëzit mund të përdorin të gjitha veçoritë e telefonit të tyre në mes të fluturimit - duke mundësuar thirrjet, si dhe aplikacionet me të dhëna të rënda që transmetojnë muzikë dhe video.

Thierry Breton, Komisioneri i BE-së për Tregun e Brendshëm, tha se plani do të "mundësojë shërbime inovative për njerëzit" dhe do të ndihmojë kompanitë evropiane të rriten.

"Qielli nuk është më një kufi kur bëhet fjalë për mundësitë e ofruara nga lidhja super e shpejtë dhe me kapacitet të lartë," tha ai.

Fundi i modalitetit të aeroplanit?
Komisioni i BE-së ka rezervuar disa breza frekuencash për avionët që nga viti 2008, duke lejuar disa shërbime të ofrojnë qasje në internet në ajër.
Por ky shërbim ka qenë historikisht i ngadaltë, pasi mbështetej në pajisje për të lidhur njerëzit nëpërmjet një sateliti midis aeroplanit dhe tokës.

Sistemi i ri do të jetë në gjendje të përfitojë nga shpejtësitë shumë më të shpejta të shkarkimit të ofruara nga 5G, e cila sipas rrjetit celular EE mund të jetë mbi 100 Mbps - duke mundësuar shkarkimin e një filmi në vetëm pak minuta.

Dai Whittingham, shefi ekzekutiv i Komitetit të Sigurisë së Fluturimeve në Mbretërinë e Bashkuar, i tha BBC-së se modaliteti i aeroplanit ishte historikisht i rëndësishëm për shkak të mungesës së njohurive se si pajisjet celulare ndikojnë në avion.

"Kishte një shqetësim se ata mund të ndërhynin në sistemet automatike të kontrollit të fluturimit," tha ai.

"Ajo që është gjetur me përvojë është se rreziku i ndërhyrjes është shumë i vogël. Rekomandimi ka qenë gjithmonë që pasi të jeni në fluturim, pajisjet duhet të jenë në modalitetin e aeroplanit."

Ka pasur një shqetësim në SHBA se frekuencat 5G mund të ndërhyjnë në fluturimet , dhe madje mund të çojnë në matje të gabuara të lartësisë.
Por zoti Whittingham tha se kjo nuk është një çështje në Mbretërinë e Bashkuar dhe BE.

"Ka shumë më pak perspektiva për ndërhyrje," tha ai, "Ne kemi një grup të ndryshëm frekuencash për 5G dhe ka cilësime më të ulëta të energjisë sesa ato që janë lejuar në SHBA.
"Publiku udhëtues dëshiron 5G. Rregullatorët do ta hapin këtë mundësi, por do të ketë hapa që do të ndërmerren për të siguruar që çdo gjë që ata bëjnë është e sigurt."/CNA.al Burimi: BBC

Lajmet e fundit nga