LEXO PA REKLAMA!

SHKARKO APP

EU with a limited observation mission for the elections in the north of Kosovo

2022-12-02 18:14:57, Kosova & Bota CNA
EU with a limited observation mission for the elections in the north of Kosovo
The head of the European Union Office in Kosovo, Tomas Szunyog (right), and the head of the EU Election Observation Mission in Kosovo, Lukas Mandl (left) during a press conference.

The head of the European Union Office in Kosovo, Tomas Szunyog, said that they will not be able to engage a full election observation mission in the four municipalities in the north of Kosovo, due to the short time of their holding.

Extraordinary elections for mayors of four municipalities with a Serbian majority - North Mitrovica, Zubin Potok, Leposavic and Zvecan - will be held on December 18.

Kryetarët e këtyre komunave kanë dhënë dorëheqje në fillim të nëntorit, duke kundërshtuar një vendim të Qeverisë së Kosovës për riregjistrimin e makinave në veri, që bartin targa të paligjshme serbe.

Kosova dhe Serbia më 23 nëntor në Bruksel kanë arritur marrëveshje për targat.

Szunyog tha se janë duke diskutuar ngushtë me autoritetet në Kosovë rreth përgatitjeve për zgjedhjet e shpallura në katër komunat veriore dhe se janë në konsultime me Komisionin Qendror të Zgjedhjeve (KQZ) dhe autoritetet tjera.

Lista Serbe nuk do të marrë pjesë në këto zgjedhje.

Këto komente Szunyog i bëri në një konferencë për media më 2 dhjetor, ku u prezantuan gjetjet preliminare dhe konkluzionet mbi gjendjen e zbatimit të rekomandimeve të misionit të BE-së për vëzhgimin e zgjedhjeve lokale të vitit 2021.

Misioni i Bashkimit Evropian për Vëzhgim të Zgjedhjeve në Kosovë ka propozuar 23 rekomandime për autoritetet në Kosovë.

Rekomandimet fokusohen në regjistrimin e votuesve jashtë Kosovës, mbikëqyrje efektive të financimit të partive, reklamimin zgjedhor në platformat online, pastrimin e listave të votuese dhe rekomandime tjera.

Shefi i Misionit të Bashkimit Evropian për Vëzhgim të Zgjedhjeve në Kosovë, Lukas Mandl, tha se rekomandimet mund t’i përmirësojnë zgjedhjet e ardhshme dhe t’i fuqizojnë institucionet demokratike.

The European Union Election Observation Mission is an independent and neutral body whose mandate is to assess the electoral process in accordance with international election standards.

Since 2013, the European Union has observed all the elections in Kosovo./ REL

Lajmet e fundit nga