LEXO PA REKLAMA!

SHKARKO APP

Studim i fundit: Të rinjtë nuk do të ikin nga Kosova edhe pas liberalizimit të vizave

21 Gusht 2023, 19:12, Aktualitet CNA

Studim i fundit: Të rinjtë nuk do të ikin nga Kosova edhe pas

Mbi gjysma e shtetasve të Kosovës nuk kanë ndërmend të ikin drejt BE-së as pas liberalizimit të vizave.

Një studim i kohëve të fundit nga SchengenVisaInfo.com zbulon se 62.3 për qind e të anketuarve, të cilët janë kryesisht nga mosha 25 deri në 34 vjeç, thanë se nuk po mendojnë të transferohen në BE, krahasuar me 37.7 për qind që zbuluan planet e tyre, për t’u larguar një ditë nga Kosova.

Gjetjet e sondazhit tregojnë se dëshira për të kaluar në BE është shumë e fortë në mesin e atyre që nuk e kishin vizituar bllokun më parë, ndërsa të gjithë të anketuarit që kanë vizituar BE-në pohuan se nuk mendojnë të lëvizin atje së shpejti.

Në mënyrë të detajuar, 50.9 për qind e të anketuarve kanë përvojë udhëtimi në BE, ndërsa për të tjerët, kjo do të ishte hera e parë.

Në mesin e të anketuarve që kanë konfirmuar lëvizjen e tyre në BE, shumica kanë të ardhura mujore ndërmjet 500 dollarë dhe 1,000 dollarë, me 15 për qind të të gjithë të anketuarve që bëjnë shumë para në një muaj.

Për më tepër, përqindja e të anketuarve që planifikojnë të largohen nga Kosova pas liberalizimit të vizave dhe që gjenerojnë më pak se 300 euro në muaj, si dhe të atyre që arrijnë nga 300 deri në 500 euro në muaj, është 18.4 për qind, që tregon se sa më të ulta të jenë të ardhurat mujore, aq më i lartë është numri i personave që duan të largohen.

Ky pretendim mbështetet më tej, pasi vetëm 2.6 për qind e të gjithë të anketuarve që fitojnë 1000 euro në muaj kanë plane të udhëtojnë në, që konsiderohet mbi pagën mesatare në Kosovë.

Shumica e të anketuarve ishin gra (61.4 për qind), dhe statusi i tyre i profesionit ishte kryesisht i punësuar, siç pohonin 88.5 për qind, ndërsa 59.6 për qind e të anketuarve kishin arsim të lartë ose më të lartë.

Për më tepër, profesioni më i zakonshëm është TI, Teknologjia dhe Mediat e Komunikimit, me 46.5 për qind të të anketuarve që kanë një profesion të tillë./ Revista Monitor 

Lajmet e fundit nga