LEXO PA REKLAMA!

SHKARKO APP

Pas fotove, shampanjës dhe keqpërdorimit politik/ Negociatat dhe sfidat që duhen kaluar

20 Korrik 2022, 10:15, Aktualitet CNA

Pas fotove, shampanjës dhe keqpërdorimit politik/ Negociatat dhe

Instituti i Studimeve Politike ka bërë një panoramë të ecurisë së mëtejshme të negociatave.

Sipas ISP-së, mbajtja e Konferencës së Parë Ndërqeveritare mes Shqipërisë dhe BE-së, hap një kapitull të ri në drejtim të anëtarësimit të Shqipërisë në Bashkimin Europian.

Por janë disa faza deri në arritjen e lëvizjes dhe qëndrimit të lirë, të shqiptarëve në BE.

“Pas fotove, shampanjës dhe (keq)përdorimit politik: shkurt dhe qartë ecuria e mëtejshme e procesit.

Rruga do jetë e gjatë, por ia vlen dhe duhet të kuptojmë mirë rëndësinë dhe impaktin e saj pozitiv për shtetin e shoqërinë.

Mbajtja e Konferencës së Parë Ndërqeveritare mes Shqipërisë dhe BE-së, hap një kapitull të ri në drejtim të anëtarësimit të Shqipërisë në Bashkimin Europian.

Faza e parë e procesit të negociatave përmban shqyrtimin e përputhshmërisë së legjislacionit kombëtar shqiptar (procesi screening) me acquis e Bashkimit Europian.

Gjatë këtij procesi institucionet shqiptare do t’i prezantojnë Komisionit Europian nivelin e përputhshmërisë së të gjithë akteve ligjore shqiptare sipas një analize paraprake të kryer prej tyre.

Komisioni Europian do të shqyrtojë analizën e paraqitur nga institucionet shqiptare dhe do të bëjë vlerësimet përkatëse.

Përveç procesit të harmonizimit të legjislacionit kombëtar me acquis të BE, për secilin nga kapitujt/fushat që përmban Cluster 1, Shqipëria do të duhet të përgatisë plane të detajuara pune për përmbushjen e rekomandimeve të nxjerra nga Raporti i Komisionit Europian”, thuhet në analizën e shkurtër të ISP-së./CNA.al

Pas fotove, shampanjës dhe keqpërdorimit politik/ Negociatat dhe

Lajmet e fundit nga