LEXO PA REKLAMA!

SHKARKO APP

Çfarë do të diskutohet në Samitin e Tiranës më 6 dhjetor/ Zbardhet agjenda

1 Dhjetor 2022, 10:51, Aktualitet CNA

Çfarë do të diskutohet në Samitin e Tiranës më 6

Me 6 dhjetor mbahet samiti i parë mes liderëve të BE-së dhe Ballkanit Perëndimor që do të zhvillohet në Tiranë.

Në faqen zyrtare të Këshillit të Bashkimit Europian është zbardhur agjenda dhe temat që do të diskutohen.

Temat kryesore që do të diskutohen

Lufta e Rusisë kundër Ukrainës

Udhëheqësit do të diskutojnë bashkëpunimin përballë sfidave të përbashkëta që rrjedhin nga agresioni i Rusisë kundër Ukrainës. Ata do të shikojnë më konkretisht se si të trajtohen efektet negative në energjinë dhe sigurinë ushqimore në Ballkanin Perëndimor.

Angazhimi politik 

Udhëheqësit e BE-së dhe të Ballkanit Perëndimor do të diskutojnë mënyrat e thellimit të angazhimit politik, me një fokus të veçantë te të rinjtë.

Liderët gjithashtu do të bëjnë vlerësimin e progresit të bërë, drejt integrimit të Ballkanit Perëndimor me tregun e brendshëm të BE-së si dhe për modernizimin e sistemeve të tyre të pagesave në përputhje me standardet e BE-së në fushën dixhitale.

Siguria dhe qëndrueshmëria ndaj ndërhyrjeve të huaja

Samiti do të jetë një mundësi për të diskutuar veprimet e koordinuara për çështjet e sigurisë dhe mbrojtjes, të cilat janë bërë edhe më të rëndësishme në kontekstin e agresionit rus kundër Ukrainës.

Kjo përfshin luftimin e manipulimit të informacionit të huaj dhe përmirësimin e sigurisë kolektive kibernetike.

Menaxhimi i migracionit

Udhëheqësit do të shkëmbejnë pikëpamjet për trajtimin e përbashkët të menaxhimit të migracionit pasi numrat në rrugën migratore të Ballkanit Perëndimor janë rritur ndjeshëm gjatë vitit të kaluar. Kjo përfshin harmonizimin e politikës së vizave të BE-së dhe bashkëpunimin në sistemet e kthimit.

Ata do të diskutojnë gjithashtu se si të forcohet bashkëpunimi kundër terrorizmit dhe parandalimin e radikalizimit.

Agjenda

Ora 10:15- Mbërritjet dhe mirëpritja zyrtare

Ora 11:00- Shkëmbim pikëpamjesh

Ora 12:15- Seancë plenare dhe drekë pune

Ora 14:30- Konferencë për shtyp.

Lajmet e fundit nga