LEXO PA REKLAMA!

SHKARKO APP

Why does eye color change over the years?

2022-09-30 15:40:00, Kuriozitete CNA
Why does eye color change over the years?
Illustrative photo

We can think of our eye color as one of our defining features. It is a trait that can often leave an impression and affect one's credibility.

But, surprisingly, eye color does not remain constant throughout our lives. In fact, a wide range of external influences can change it, from injury to infection and sun damage. And sometimes change seems to happen spontaneously.

It may have happened that we have seen that a newborn baby has changed the color of his eyes. Initially, they are blue and over time they can take on the color of their parents' eyes.

Studimet tregojnë se nëse ngjyra e syve të foshnjës ndryshon apo jo varet edhe nga vetë ngjyra. Një studim i udhëhequr nga Cassie Ludwig, një okuliste në Institutin e Syve Byers në Universitetin e Stanfordit, gjurmoi 148 foshnja të lindura në Spitalin e Fëmijëve Lucile Packard në Kaliforni, duke regjistruar ngjyrën e irisit të tyre në lindje . Gati dy të tretat e foshnjave kanë lindur me sy kafe dhe një e pesta me sy blu.

Dy vjet më vonë, Ludwig dhe kolegët e saj zbuluan se nga 40 foshnjat me sy blu në studim, 11 kishin sy kafe deri në moshën dy vjeçare, tre kishin ngjyrë lajthi dhe dy të gjelbër. Nga 77 të sapolindurit me sy kafe, 73 kishin ende sy kafe në moshën dy vjeçare. Pra, duket se sytë blu kanë më shumë gjasa të ndryshojnë sesa sytë kafe gjatë fazave të hershme të jetës sonë.

Pse ndryshon ngjyra e syve blu më shumë ajo kafe?

Një e dhënë qëndron në faktin se kur sytë e foshnjave ndryshonin ngjyrë, ato prireshin të bëheshin më të errët, jo më të hapur. Në studimin e Ludwig, një e treta e syve të foshnjave ndryshuan ngjyrën në dy vitet e para, me ndryshimin më të zakonshëm që sytë u bënë më të errët. Vetëm pesë nga 148 fëmijët në studim (3.4%) kishin sy që bëheshin më të hapur me moshën. Tendenca drejt errësimit mund të jetë për shkak të grumbullimit të një pigmenti mbrojtës në iris.

Një ndryshim i tillë relativisht i zakonshëm kufizohet kryesisht në fëmijërinë e hershme. Në një studim tjetër në SHBA, i cili gjurmoi më shumë se 1300 foshnja binjake deri në moshën madhore, ngjyra e syve zakonisht ndaloi së ndryshuari në moshën gjashtë vjeç.

However, in 10-20% of cases, eye color continued to change during adolescence and into adulthood.

Among non-identical twins, eye color was more likely to change later in life than in identical twins./ CNA.al

Lajmet e fundit nga