LEXO PA REKLAMA!

SHKARKO APP

E fundit!

x

No one knows/ This is the smallest country in the world but with an interesting history

2022-09-26 16:24:00, Kuriozitete CNA
No one knows/ This is the smallest country in the world but with an interesting
Sealand

Would you think this is some kind of confusion as we cannot legally say that an old offshore platform can be considered a small site. Well, it seems that if you have the right documents, anything is possible. Sealand is actually a micro-state that can be found ten kilometers off the coast of England. This sea platform has quite a bit of history behind it, which made it a place that requires a passport to enter. The country even has its own passport that can be used to travel to sixty different countries around the world.

Historia e Sealand
Sealand, ose të paktën platforma detare që mban vendin sot u ndërtua gjatë Luftës së Dytë Botërore nga britanikët si një fortesë mbrojtëse kundërajrore kundër luftëtarëve dhe bombarduesve gjermanë. Pas përfundimit të luftës, platforma nuk u përdor kurrë dhe as u shkatërrua. Në vitet 1960, një grup DJ-sh me iniciativë përdorën platformën për të ngritur një stacion radiofonik të paligjshëm me qëllim që t'u jepte muzikë pop dëgjuesve britanikë. Duke qenë se ata ishin në një vend të largët, ishte e vështirë për autoritetet britanike t'i kapnin. Problemi është se ai ndikoi BBC-në e cila kishte kontrollin e industrisë britanike të radios në atë kohë pasi nuk kishte diçka të tillë si radio komerciale.

Një aspekt shumë interesant është se ka pasur disa kalatë të tilla detare të ngritura në Luftën e Dytë Botërore dhe kjo skemë me radio stacione pirate dukej mjaft interesante. Epo, ishte mjaft interesante për ta bërë Paddy Roy Bates, të linte punën e tij si biznesmen dhe të krijoi stacionin e tij radiofonik që përdorej për të transmetuar muzikë në Essex, Angli. Stacioni i tij radiofonik u quajt "Radio Essex" dhe ai e vendosi atë në fortesën detare të quajtur Knock John, atë në të cilën ai luftoi në të vërtetë në Luftën e Dytë Botërore, kështu ai dinte për ekzistencën e saj.

No one knows/ This is the smallest country in the world but with an interesting

Paddy Roy Bates kishte mjaftuar me shoqërinë në të cilën ai jetonte, kështu që ai vendosi që të merrte të gjithë familjen e tij dhe të krijonte vendin e tij në një nga kalatë detare të përdorura në Luftën e Dytë Botërore. Ai e mori këtë vendim pasi qeveria britanike lejoi tregtimin radio, që do të thoshte se ai mund të drejtonte një biznes legal. Prandaj, më 2 shtator 1967, ai e shpalli kështjellën detare "Rought Towers" (pseudonimi i fortesës detare) Principata e Sealand.

No one knows/ This is the smallest country in the world but with an interesting

Ndërsa zhvilluan reputacionin e vendit të tyre, ata filluan të emetojnë monedhën e tyre, vulat, madje edhe pasaportat. Vetëm 300 pasaporta janë lëshuar deri më tani gjatë viteve, vetëm për njerëzit që Principata e Sealand mund t'u besonte.

Natyrisht, ky vend i ri tërhoqi vëmendjen e shumë njerëzve, disa prej tyre donin të bënin ndonjë dëm dhe përfundimisht të fillonin një luftë të vogël. Në vitin 1978, platformës detare të Sealand iu vu zjarri dhe familja u mor peng nga një avokat gjerman i quajtur Achenbach, i cili pretendonte të ishte Kryeministri i Sealand. Ai punësoi disa mercenarë dhe mori "vendin".

No one knows/ This is the smallest country in the world but with an interesting

Ngjarja ishte mjaft e rëndësishme saqë qeveria britanike dhe ajo gjermane u përfshinë për të zbutur të gjithë situatën. Në një moment, Roy Bates mori përsipër platformën detare dhe mori Achenbach dhe njerëzit e tij si pengje. Kjo bëri që qeveria gjermane të dërgonte një diplomat për të negociuar me Bates dhe për të liruar Achenbach. Edhe pasi Achenbach u kthye në Gjermani, ai përsëri pranoi se ishte kryeministër i Sealand.

However, Roy Bates considered that sending a diplomat to Sealand meant that Germany recognized Sealand as an actual country. International law states that artificial structures such as offshore platforms cannot be considered islands. However, since the platform is located in international waters, it is not in the possession of the British government, therefore, from a legitimate point of view, we can consider this as a real country, even if most states do not./ CNA .co.uk

Lajmet e fundit nga