LEXO PA REKLAMA!

SHKARKO APP

Pse pulat sot janë 4 herë më të mëdha se dikur

2022-09-29 18:57:00, Kuriozitete CNA

Pse pulat sot janë 4 herë më të mëdha se dikur

Shoqëria jonë arriti në një pikë ku të gjithë mbushin karrocat e blerjeve pa i kushtuar shumë vëmendje ndryshimeve të produkteve apo çmimeve ndër vite. Konsumerizmi ka qenë një prirje pozitive sociale dhe ekonomike që kishte nxitur ekonominë globale, por ana negative po i bën njerëzit aq kërkues për sa i përket asaj që konsumojnë sa po shkatërron botën tonë.

Paketimi i shumicës së produkteve mund të ketë qëndruar disi i ngjashëm gjatë 60 viteve të fundit, por teksti i vogël që askush nuk e lexon ka ndryshuar në mënyrë drastike. Shembulli më i mirë i kësaj është ndryshimi i peshës mesatare të një pule gjatë viteve. Mos mendoni se ndryshimi në peshë kishte ndodhur natyrshëm përmes një forme evolucioni, kjo ishte shtyrë nga fermerët të cilët janë të shtyrë për të përmbushur kërkesat e konsumatorëve dhe që korporatat të bëjnë marzhe më të mëdha fitimi.

E rrallë e një pule natyrale
Ideologjia e konsumizmit filloi të aplikohej për herë të parë në Amerikë gjatë viteve 1950, por kjo ishte kryesisht me produkte shumë të përpunuara. Sapo ekonomia filloi të zhvillohej dhe inflacioni do të bënte dëmin e vet, korporatat kuptuan se marzhet e tyre të fitimit do të fillonin të lëkunden.. Prandaj, këto korporatat dolën me një koncept shumë të zgjuar marketingu për të rritur madhësinë e një produkti duke ulur vlerat e tij ushqyese (që fillimisht është ajo që e bën të shtrenjtë prodhimin) dhe duke e zëvendësuar me lloje të ndryshme yndyrnash.

Kjo do të pasonte për të pasur një efekt psikologjik te konsumatorët të cilët do të ishin më të gatshëm të blinin diçka nëse do të shihnin se do të paguanin të njëjtin çmim, por do të merrnin më shumë nga prodhimi, por a janë ato në realitet? E njëjta gjë është bërë edhe me pulën, sepse ajo ka qenë gjithmonë kafsha më e konsumuar në mbarë botën.

Nëse mendoni se një etiketë thotë se pula juaj është edukuar në një "fermë miqësore", atëherë ju jeni viktimë e konsumizmit. Një aspekt interesant janë ndryshimet që njerëzit u bënë me forcë kafshëve. Paraardhësi origjinal i pulës moderne është shpendi i  kuq i xhunglës (Gallus gallus)

Dallimi midis pulave të sotme dhe shpendëve të kuq të xhunglës nga 2000 vjet më parë është pesha e tij natyrore si dhe pamja e jashtme. E juaja pula mesatare nuk ishte e bardhë, as në fillim të shekullit të 20-të. Ngjyra që shihni në foton e mësipërme të shpendëve të xhunglës së kuqe është pigmenti natyral i një pule e bardha është diçka e imponuar nga korporatat për fermerët që të mbarështojnë specie specifike në mënyrë që të jenë më tërheqëse për konsumatorët! A aspekt i ngjashëm bëhet me perimet që rriten në formë tek. A e dini se  40% e perimeve  nuk arrijnë në rafte për shkak të kësaj?

Përveç ngjyrës së imponuar të pulës, faktori më i rëndësishëm është pesha:
Pesha mesatare e një pule 2000 vjet më parë ishte 900 gram.
Pesha mesatare e një pule 60 vjet më parë ishte 900 gram.
Pesha mesatare e një pule 40 vjet më parë ishte 2000 gram.
Pesha mesatare e një pule sot është 4500 gram…
Cfare ndodhi? Të ndryshimet e imponuara të konsumizmit. Konsumatorët donin më shumë produkte ose më shumë "vlerë për paratë e tyre", korporatat donin më shumë fitime dhe fermerët fatkeqësisht u kapën në mes. Fermerët duhet të respektojnë dëshirat e kompanive të mëdha, përndryshe, ata përfundimisht do të dalin jashtë biznesit. Shumica e fermerëve nuk janë të lumtur t'i kthejnë fermat e tyre në fabrika, por nuk ka shumë zgjedhje racionale.

Evolucioni i panatyrshëm i pulave
Ajo që fermerët filluan të bënin rreth vitit 1955 është duke i mbushur pulat me sa më shumë ushqim për t'i majmur që ditën e parë të çelës. Kjo funksionoi për disa vite, derisa inflacioni goditi më fort, duke ulur sërish fuqinë blerëse për konsumatorët dhe marzhet e fitimit. Ky është vendi ku korporatat filluan të luanin me gjenetikën e pulave, duke i bërë ato të shtojnë peshë shumë më shpejt që kur çelin.

Pse pulat sot janë 4 herë më të mëdha se dikur

Një studim i vjetër tregon se si një pulë që sapo ka dalë  ka fituar peshë gradualisht në faza të ndryshme . Studimi përmend se pesha mesatare e një zogu në ditën e parë do të ishte rreth 38 gramë, pas dy javësh 60 gramë dhe pas një muaji rreth 115 gramë. Një studim tjetër i publikuar në vitin 2011 tregoi se si pulat kanë qenë i ndryshuar gjenetikisht për të fituar peshë shumë më shpejt. Zogja do të kishte 38 gram ditën e parë, por pas dy javësh do të peshonte 300 gram.

nga i ndjeri Në vitet 1990, gjenet e disa llojeve të pulave do të redaktoheshin për të prodhojnë më shumë vezë në mënyrë që korporatat të mund të merrnin më shumë produkte me më pak investime. Nuk është vetëm pesha që fitohet, por mënyra se si rriten këto pula me gjoks jonormal (pjesa  më e kërkuar e pulës ). Përveçse rrit mundësinë që pula të sëmuret, kjo sjell edhe më shumë dhimbje pasi këmbët e pulës nuk janë bërë për të mbajtur katër deri në pesë herë peshën e tyre natyrale.

Është vlerësuar se pulat do të përfundojnë duke arritur në madhësia mesatare e një gjeldeti të vogël deri në vitin 2030 (rreth 7800 gram) sipas normës konsumizmi vazhdon të krijojë më shumë kërkesë. Ne mund të përfundojmë duke parë pula që arrijnë një madhësi më të madhe se gjelat, a nuk do të ishte tani kjo jonormale? Jo se gjërat janë shumë normale kohët e fundit. Në përgjithësi, të gjitha këto ndryshimet ulin cilësinë e jetës për pulat, por kjo është diçka që askujt nuk i intereson, sepse nëse do ta bënin do të ndalonin blerjet.

Ndryshimet në botën tonë
Edhe pse korporatat janë arsyeja kryesore për këtë ndodhi, ne jemi pjesë e fajit pasi jemi ne që mbështesim konsumizmin. Jeta moderne është bërë mjaft e ndërlikuar, deri në pikën ku shoqëria ndonjëherë nuk na jep kohë të mendojmë për këta faktorë të vegjël, si për shembull atë që blejmë për të konsumuar, që në realitet nuk janë faktorë të vegjël pasi po ndryshon botën siç e dimë. atë.

Që nga kohërat e lashta, pulat kanë qenë mishi më i konsumuar, sepse ato janë më të lehta për t'u rritur dhe kërkojnë sasinë më të ulët të burimeve. Sipas të dhënave të mbledhura nga Organizata e OKB-së për Ushqimin dhe Bujqësinë, bota konsumon mesatarisht  50 miliardë pula në vit  që nga viti 2017. Vetëm për t'ju bërë një krahasim, derrat vijnë në vendin e dytë me vetëm  1.2 miliardë pula të konsumuara çdo vit në mbarë botën . Ne jemi ata që rrisim kërkesën dhe ata përfitojnë shumë prej saj.

Ky rreth vicioz po rritet në mënyrë eksponenciale çdo vit, por ne nuk e kuptojmë dëmin që u bën jo vetëm atyre pulave të gjora, por planetit tonë. Përveç faktorëve socialë, është interesante të shihet se si ne luajmë Zotin duke zbatuar evolucionin bazuar në kërkesat tona dhe dëshirën për përfitim. Unë mendoj njerëzit janë i vetmi organizëm që po evoluon natyrshëm në qenie egoiste dhe të liga, megjithatë, po të kthejmë kokën pas në histori, ata kanë qenë gjithmonë të tillë./CNA.al

Lajmet e fundit nga